Lukiokirjat ovat hellässä huomassa

Käytettyjen lukiokirjojen kauppa kasvattaa suosiotaan. Opiskelijat pitävät myös yhä parempaa huolta oppikirjoistaan.

kirjat
Nainen katselee kirjaa kirjakaupassa.
Yle

Kirjakauppojen ovet ovat käyneet tiuhaan tahtiin siitä lähtien, kun koulujen kirjaluettelot ilmestyivät. Viime vuosien trendi jatkuu edelleen. Lukiokirjat hankitaan mieluiten käytettynä.

- Kierrätettyjen kirjojen suosio tuntuu kasvavan joka vuosi enemmän, toteaa Jameran Lahden myymälän myymäläpäällikkö Ulla Haapaniemi.

Kova menekki näkyy myös kirjojen kunnossa. Oppikirjat pysyvät opiskelijoiden hyppysissä yhä paremmassa kunnossa. Moni ei tee merkintöjä kirjaan enää ollenkaan, tietää Haapaniemi.

- Yhä useampi tekee tehtävät suoraan erilliseen vihkoon. Välillä ihmettelen, että kuinka hyväkuntoisia kirjoja meille tullaan myymään.

- Ihmiset ovat ymmärtäneet, että kirjoilla on rahallista arvoa sekä käyttöarvoa myös opiskelun jälkeen.

Lukiokirjojen lisäksi myös ammattioppilaitosten kirjoja kaupataan enemmän käytettyinä.

Kontaktilla kestävyyttä

Kaikki myyntiin tulevat kirjat käydään läpi ja jaotellaan kunnon mukaan. Ihmiset tulevat tarjoamaan käytettyjä kirjoja joskus jopa heti tenttien jälkeen.

- Monesti tullaan myymään kirja kun tentistä päästy läpi. Osa pitää kirjoja aina lukion loppuun saakka, jotta voi lukea ylioppilaskirjoituksiin, sanoo myymäläpäällikkö Haapaniemi.

Käytetyn oppikirjan voi saada parhaimmillaan jopa puolet halvemmalla kuin uuden. Kirjan kunnosta voi joutua kuitenkin hieman tinkimään.

- Meillä myydään kirjoja kahdessa eri kuntoluokassa. Alemman kuntoluokan kirjat ovat tietysti halvempia, mutta kaikki kirjat ovat opiskeltavassa kunnossa.

- Sellaisia kirjoja, joissa sivut ovat tarrautuneet yhteen, ei edes oteta myyntiin, muistuttaa myyntipäällikkö Haapaniemi.

Oppikirjat voi päällystää kontaktimuovilla jos haluaa pidentää kirjan käyttöikää. Kirja on kuitenkin mahdollista pitää hyvässä kunnossa ilman poppakonsteja, tietää, myymäläpäällikkö Ulla Haapaniemi.

- Jos tietää, että kirja on käytössä koko lukio ajan, niin voi olla hyvä vetää muovit kirjan päälle.