"Naisista me pääsääntöisesti puhutaan"

Mikkelissä on tänä kesänä voinut ihastella vanhoja autokaunottaria. Torstai-iltaisin alueen jenkkiautojen harrastajat kokoontuvat tutulle huoltoasemalle turisemaan autoista ja muustakin maailman menosta.

ilmiöt
Marko Eiskonen ja Miikka Lammetvuori nojailevat punaiseen Dodgeen.
Tarja Nyyssönen / Yle

Muhkeaääninen, punainen paholainen kurvaa huoltoaseman pihaan. Kyydistä nousee mies mustissaan. Aurinkolasien takaa paljastuu mies, jolla on pilkettä silmäkulmassa. Ilman huumorintajua ei jenkkiautoporukoissa pärjäisikään.

- Me ollaan semmoista lupsakkaa sakkia, juttu lentää tapaamisissa, mikkeliläinen Miikka Lammetvuori kertoo.

Lammetvuori on harrastanut jenkkiautoja jo pitkään, ja kotoa löytyy useampikin vanha menopeli. Punaisen paholaisen, vuoden 1971 Dodge Chargerin mies osti 1990-luvun lopulla. Autoa on laiteltu ajan hengen mukaisesti pitkään ja hartaasti. Kasettisoitin autosta löytyy, mutta parasta musiikkia omistajan mielestä on moottorin jylinä.

Polttoaineen hinta puhuttaa

Toinen innokas autoharrastaja Marko Eiskonen on tullut paikalle työpaikan uudemmalla Dodgella. Autolla ei kuulemma jenkkirautatapaamisiin ole asiaa.

- Jenkkirautahan on amerikkalainen, vähintään 20 vuotta vanha auto. Koreajenkillä eli jollain Daewoolla ei meidän tapaamisiin kannata tulla. Siitä ei oikein jutun juurta irtoa, veistelee Eiskonen.

Tänä kesänä mikkeliläisen huoltoaseman pihalla moottorit hyrisevät, kun jenkkiautoihin ihastuneet kokoontuvat kerran viikossa kuulumisia vaihtamaan. Tieto torstai-illan tapaamisista kulkee netin keskustelupalstojen välityksellä. Parhaimmillaan paikalla kokoontumisajoissa on ollut parisenkymmentä autoharrastajaa jakamassa kokemuksia ja hörppimässä kahvia.

Dodge Chargerin mittaristo.
Tarja Nyyssönen / Yle

- Vielä ei isommalti olla cruisailtu eli ajeltu näillä autokaunottarilla letkassa muiden iloksi. Autot ja naiset ovat ne meidän pääsääntöiset puheenaiheet, Miikka Lammetvuori nauraa.

Myös polttoaineen hinta on amerikanrautojen omistajien vakiokeskustelunaihe. Vanhoilla jenkeillä kun harvoin alle 20 litralla sataa kilometriä ajaa.

- Minä aina sanon, että kaikki alle 20 litran autot ovat pois mukavuudesta, Miikka Lammetvuori tokaisee leikkisästi.

Kesät ajellaan, talvet rassaillaan

Vielä tapaamisissa ei juuri ole naisia näkynyt. Mutta pelkästä poikien kerhosta ei ole kysymys, päinvastoin.

Marko Eiskonen ja Miikka Lammetvuori tutkivat Dodgen moottoria.
Tarja Nyyssönen / Yle

- Naisia otetaan mielellään vastaan, molemmat miehet vakuuttelevat. Tosinautoharrastus ylipäätään on enemmän miesvaltainen laji.

Viikoittaisia tapaamisia on tarkoitus jatkaa niin kauan, kun säät sallivat. Jenkkiraudoilla kun ei räntäkeleissä enää ajella.

- Talvet näitä vanhoja autoja rassaillaan. Autoja laitetaan siiihen kuntoon, että kesällä voi cruisailla, kertoo Lammetvuori ja käynnistää punaisen Dodgensa rouhean moottorin.