Itseoppineet elokuvantekijät uskaltavat olla ronskeja

Vuosittain tehdään kymmeniä ammattimaisia elokuvia talkoohengellä ja pienellä budjetilla. Ammattilaiset tekevät elokuvia silkasta innosta.

Kotimaa
Elokuvaaminen kuvaaja
Yle Uutiset / Joni Tammela

Jyväskylässä kuvattavan Rasvainen tiistai-elokuvan budjetti on neljäsataa euroa. Kyseessä on mustalla huumorilla varustettu toimintaelokuva, jonka rahoitus tulee ohjaajan omasta taskusta.

Ajatellaan elokuvaa elokuvana, eikä niinkään sitä mikä myy

Ohjaaja Rauli Ylitalo

Pienen budjetin elokuvalle talkootyö on elintärkeää. Itseoppinut ohjaaja Rauli Ylitalo on kasvanut sisälle talkootyöhön. Hän uskoo, että talkoolaisista ponnistaa monia uusia elokuvantekijöitä.

- Sellainen rohkeus löytyy niistä porukoista. Siellä ajatellaan sitä elokuvaa elokuvana, eikä niinkään sitä mikä myy, kuvailee Ylitalo.

Ylitalon mielestä arvokkainta talkootyössä on into. Kun ihmisille ei makseta palkkaa, tekemisen riemu ja yhdessä oleminen korostuvat enemmän.

- Ohjaajana koen vastuuta siitä, että teen hyvää elokuvaa ja että tekijäporukalla on hyvä meininki koko ajan.

Se on hienoa, kun ammattilaiset haluavat yhdessä harrastaa

Perttu Pihlaja

Tekeminen antaa vapauksia

Rasvainen tiistai –elokuvassa nähdään vauhdikasta takaa-ajoa. Kohtauksista vastaa Suomen tunnetuin Parkouraaja Perttu Pihlaja. Hän on mukana talkoohenkisessä elokuvan tekemisessä, koska on siitä niin innoissaan.

- Se on hienoa, kun ammattilaiset haluavat yhdessä harrastaa. Tässä pääsee kokeilemaan ja testaamaan. Se antaa vapauksia, kertoo Pihlaja.

Pihjala kuvailee elokuvaprojektia haastavaksi. Elokuvassa stuntteja tekevät ammattiparkouraajat. Pihlajan mukaan haaste piilee siinä, kuinka saadaan ammattilaiset liikkumaan huonosti.

- Kun on vuosia treenattu sitä miten päästään kätevästi ja sulavasti aidan yli, niin nyt pitää sitten räpeltää tavallisesti sen aidan yli, naureskelee Pihlaja.

Hulluus on hyväksi

Rasvainen tiistai, kuten muutkin vastaavat elokuvat, päätyy ilmaiseen nettilevitykseen. Elokuvan tekijät pohtivat, miksei televisiokanavia tai elokuvateattereita kiinnosta uuden tyyppinen elokuva.

- Suomalainen yleisön aika ei vielä taida olla kypsä kokeilevalle elokuvalle, pohtii Ylitalo.

Ylitalo ravistelee suomalaisia elokuvantekijöitä. Hänen mielestään elokuvista puuttuu heittäytymisen tunne. Ylitalo lisäisi suomalaiseen elokuvaan mustaa huumoria ja ronskia otetta.

- Sieltä pitäisi oikeasti ottaa ne hullut ideat toteutettaviksi. Pitäisi poistua sieltä mukavuusalueelta ja lähteä kokeilemaan jotain hullua.