Fasistikomentajan muistomerkki ihmetyttää Italiassa

Verorahoilla rakennetun puiston ja mausoleumin avajaisissa oli läsnä myös Vatikaanin edustaja. Rodolfo Graziani, jolle puisto on omistettu, määräsi joukkomurhista ja kemiallisten aseiden käytöstä Etiopiassa ja Libyassa.

Ulkomaat

Italiassa herättää närkästystä sotarikollisena tuomitun fasistikomentaja Rodolfo Grazianin muistoksi avattu puisto. Grazianin muistoa kunnioitetaan mausoleumilla Rooman eteläpuolella sijaitsevassa Affilen kylässä. Rakennus ja puisto on kustannettu verorahoilla.

La Repubblica -sanomalehden mukaan hintaa muistomerkille tuli liki 130 000 euroa. Noin sata ihmistä oli läsnä lauantaina puiston avajaisissa. Paikalla oli kylän johtoa ja Vatikaanin edustaja.

Graziani oli pahamaineinen Italiaa hallinneen Benito Mussolinin joukkojen komentaja siirtomaasodissa Etiopiassa ja Libyassa. Hän määräsi joukkomurhista ja kemiallisten aseiden käytöstä.

Italian vasemmistolaiset ovat osoittaneet mieltään muistomerkkiä vastaan. He ovat nostaneet esille Grazianin syyllistyneen rikoksiin ihmisyyttä vastaan 1930-luvulla Etiopiassa.

Graziani tuomittiin 19 vuoden vankeuteen sotarikoksista vuonna 1948. Hän kärsi tuomiostaan kaksi vuotta ja kuoli vuonna 1955.

Fasistipuolue kiellettiin Italian sodanjälkeisessä perustuslaissa. Se on kuitenkin säilyttänyt suosionsa paikoin.