1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Samoilla hampailla yläasteelta vanhainkotiin

Maitohampaat tippuvat pääsääntöisesti ennen yläasteikää, kun rautahampaat puskevat itselleen tilaa. Viisaudenhampaat saattavat puhjeta myöhemmällä iällä, mutta muuten purukaluston muutokset ovat lähinnä kulumista.

Kuva: Mika Kanerva / YLE

Hampaiden vaihtuminen tapahtuu lapsella useassa osassa. Maitohampaat putoavat ensin edestä noin 6-7 vuotiaana ja seuraavana tippuvat kulmahampaat. Jos maitohampaat eivät ole vaihtuneet pysyviin ennen yläasteikää, olisi syytä tietää tarkempi syy, jottei niitä tarvitse aikuisiällä oikoa.

- Viimeiset rautahampaat puhkeavat vasta myöhemmällä iällä.  Käytännössä niin kauan, kun nuori kasvaa pituutta, myös leukojen alueella tapahtuu kasvua, kertoo oikomishoidon erikoishammaslääkäri Jarkko Vuoriluoto.

Pysyvien hampaiden kehittyminen tiputtaa maitohampaat irti, mutta kasvojen alaosassa tapahtuu kasvua myös leukaluissa ja hammaskaarissa. Kyse ei siis ole pelkästä hampaiden vaihdosta.

Vaippaikäisestä aikuisiälle asti

Vauvan hampaattomasta leuasta muutos aikuisen ihmisen hampaiden täyttämään leukaan on suuri. Rautahampaiden aiheet ovat kuitenkin olemassa jo ennen syntymää.

- Pysyvät hampaat kehittyvät tietyllä rytmillä ja tietyssä järjestyksessä. Kun lapsi syntyy, niin aiheet ovat lähinnä kruunuaiheita. Aiheet ovat ikään kuin varastossa.

Hampaan kruunu ei kasva, mutta juuri kehittyy sekä maito- että rautahampaassa ajan myötä. Maitohammas ei kasva lapsen kehityksen kanssa käsi kädessä, vaan tippuu pois pysyvän hampaan tieltä.

- Rautahampaan puhkeamisen jälkeen ovat muutokset hampaissa hitaita. Vuosien aikana tapahtuu lähinnä kulumista. Millien sadasosien muutoksia tapahtuu aikuisiälläkin, mutta ne muutokset eivät vaikuta ulkonäköön mitenkään, Vuoriluoto kertoo.