Saksalaistilien verotus kiristää Saksan ja Sveitsin välejä

Saksan liittokansleri Angela Merkel on palannut kesälomalta veroasioiden pariin. Erään osavaltion rahaministeriö on ostanut varastettuja tilitietoja saksalaisten sveitsiläistileistä. Sveitsiläisiä tietovuoto ärsyttää.

Ulkomaat

Sveitsin kanssa solmitusta verosopimuksesta on puhjennut sisäpoliittinen kiista Saksassa. Oppositiossa olevat demarit ja vihreät vastustavat sopimusta, joka päästää veronkiertäjät hyvin vähällä. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan verotussopimuksella saadaan kuitenkin enemmän verotuloja kuin ostamalla salaa kopioituja tilitietoja.

Saksalaisten sveitsiläisiin pankkeihin tallettamat pimeät rahat ovat hiertäneet Saksan ja Sveitsin välejä pitkään. Saksan mielestä Sveitsi suojelee saksalaisia veronkiertäjiä.

Kiista kärjistyi entisestään, kun selvisi, että Saksan suurimman osavaltion Nordrhein-Westfalenin rahaministeriö on yrittänyt päästä takaoven kautta saksalaisten veronkiertäjien kimppuun ostamalla varastettuja tilitietoja saksalaisista asiakkaista.

Jo pelkkä uutinen siitä, että saksalaisviranomaisilla on hallussaan tuhansia nimiä sisältävä luettelo saksalaisista sveitsiläispankkien asiakkaista ja mahdollisista veronkiertäjistä on saanut jo yli 200 saksalaisen omantunnon kolkuttamaan ja ilmoittamaan verotoimistoon, että he ovat valmiita maksamaan jälkiveroja.

Tietovuodot ärsyttävät Sveitsissä

Sveitsissä noudatetaan tiukkaa pankkisalaisuutta, ja se on erittäin ärsyyntynyt pankkiensa tietovuodosta. Jo aikaisempien tilitietokauppojen jälkeen Sveitsi on antanut pidätysmääräyksen tilitietoja ostaneista saksalaisista veroetsivistä.

Nyt Sveitsin valtionvarainministeriö uhkaa jättää allekirjoittamatta pitkään valmistellun Saksan ja Sveitsin välisen verosopimuksen, jonka nojalla sveitsiläiset pankit perisivät saksalaisten tileiltä automaattisesti lähdeveron, ellei tilin omistaja pysty todistamaan, että verot on jo maksettu.

Saksalaisen arvion mukaan lähdeveron periminen toisi Saksaan välittömästi ainakin 10 miljardia euroa. Uusien talletusten kohdalla noudatettaisiin myös Sveitsissä saksalaisia verolakeja.

Varastettujen tilitietojen ostaminen ei ole synnyttänyt kitkaa pelkästään Saksan ja Sveitsin välille vaan nostattanut sisäpoliittisen myrskyn myös Saksassa.

Valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble syyttää tilitietokaupat tehneen Nordrhein-Westfalenin osavaltion hallitusta jo allekirjoitusta vailla olevan sopimuksen vaarantamisesta.

Porsaanreikiä on edelleen

Osavaltion demarien ja vihreiden muodostama hallitus syyttää puolestaan Angela Merkelin johtamaa porvarihallitusta siitä, että se on neuvotellut Sveitsin kanssa verotussopimuksen, joka jättää edelleen porsaanreikiä veronkiertäjille, ja mikä ehkä tärkeintä sen nojalla ei pystytä paljastamaan, keitä veronkiertäjät ovat.

Kesälomalta palannut liittokansleri Angela Merkel yritti tasoittaa kiistaa ilmoittamalla tiedottajansa Steffen Seibertin välityksellä, että hänen mielestään verosopimuksella saadaan enemmän aikaan kuin nykyisellä tavalla, jossa tietoja pimeiden tilien haltijoista ostetaan salakaupassa.

Saksalaiset pankkiasiantuntijat arvioivat, että saksalaisilla on pimeillä tileillä Sveitsissä jopa yli 120 miljardia.

Saksan sosialidemokraattien puheenjohtaja Sigmar Gabriel moittii Sveitsiä saksalaisten verorikollisten suojelemisesta ja pitää pankkisalaisuuteen vetoavien sveitsiläispankkien toimia järjestäytyneenä rikollisuutena.

Yle Uutiset / Pertti Rönkkö, Berliini