Seitsemän pankkia oikeuden kuultaviksi korkomanipuloinnista

Kansainvälistä selvitystyötä tehdään epäillyistä Euribor- ja Libor-korkojen manipulaatiosta. Yhdysvalloissa kuultaviksi on kutsuttu UBS, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, HSBC ja Barclays.

talous
JPMorgan Chase -yhtiön pääkonttori New Yorkissa.
JPMorgan Chase -yhtiön pääkonttori New Yorkissa.Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa seitsemälle pankille on lähetetty kutsu tulla kuultavaksi oikeuden eteen Libor-viitekoron manipulointiin liittyvässä selvityksessä. Kutsun Yhdysvaltain viranomaisilta saivat UBS-pankki, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, HSBC ja Barclays Bank.

Kutsut oikeuteen lähetettiin touko- ja heinäkuun välillä, kertoi selvitystä lähellä oleva lähde uutistoimisto AFP:lle.

Viranomaiset ovat pyytäneet saada asiakirjoja tapaukseen liittyen, mutta eivät ole haastatelleet pankkien työntekijöitä.

New Yorkin osavaltion oikeusministeri Eric Schneiderman ja Connecticutin oikeusministeri George Jepsen ovat kuukausien ajan tutkineet kansainvälisten pankkien mahdollista Libor-koron manipulointia. Osavaltiot selvittävät ovatko ne tai niiden asukkaat kärsineet tappioita korkomanipulaation vuoksi.

Oikeuden kuulemisilla halutaan saada tietoa mahdolliseen vehkeilyyn osallistuneilta pankkien johtajilta ja tietoa muista toimista liittyen korkomanipulaatioon.

Libor-skandaali räjähti kesäkuussa, kun Ison-Britannian ja Yhdysvaltain rahoitusvalvojat antoivat Barclays-pankille 290 miljoonan punnan eli yli 370 miljoonan euron sakot siitä, että Barclays oli keinotekoisesti yrittänyt vääristää Libor-viitekorkoa talouskriisin keskellä.

Kansainvälinen selvitystyö on aloitettu epäillyistä Euribor- ja Libor-korkojen manipulaatioista. Libor on viitekorko, jolla pankit lainaavat vakuudettomia varoja toisille pankeille Lontoon pankkienvälisillä rahamarkkinoilla. Libor vaikuttaa monien lainojen, kuten asunto- ja opintolainojen sekä luottokorttien korkoihin.

Lähteet: AFP, Reuters