1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK päättää tarkkailuoperaationsa Syyriassa

Turvallisuusneuvoston suurvallat ovat edelleen ilmiriidassa Syyrian tilanteesta.

YK valmistautuu päättämään tarkkailuoperaationsa Syyriassa. Turvallisuusneuvosto kokoontuu torstain aikana keskustelemaan asiasta. Tarkkailuoperaation virallinen mandaatti päättyy sunnuntaiyönä.

Diplomaattilähteiden mukaan Syyrian tilanne jakaa suurvaltoja niin voimakkaasti, ettei toivoa tarkkailuoperaation toimikauden jatkamisesta juurikaan ole. Suurvalloista Venäjä ja Kiina tukevat Syyria ja ovat veto-oikeudellaan estäneet jo kolmen Syyrian-vastaisen päätöslauselman aikaansaamisen.

YK:n tarkkailuoperaatio on ollut vaikeuksissa jo pitkään. Alkuperäinen 300 tarkkailijan määrä supistettiin 110 henkeen, kun maassaolijoiden turvallisuutta ei enää voitu taata. Operaatio on saanut myös voimakasta kritiikkiä tehottomuudesta.

Edelleen on myös epäselvää, kuka jatkaa YK:n erityisedustajana Syyriassa sen jälkeen, kun Kofi Annan elokuun lopussa luopuu tehtävästä.

Syyria jäähylle Islamilaisten maiden yhteistyöjärjestöstä

Islamilaisten maiden yhteistyöjärjestö OIC on jäädyttänyt Syyrian jäsenyyden järjestössä.Muslimijohtajien huippukokous päätti asiasta keskiviikon ja torstain välisenä yönä Mekassa Saudi-Arabiassa. Kokoukseen osallistuneista maista vain Iran vastusti päätöstä.

Päätöksellä uskotaan olevan lähinnä symbolista merkitystä. OIC:n pääsihteerin mukaan ajatus ulkopuolisesta sotilaallisesta väliintulosta ei juurikaan saanut kannatusta huippukokouksessa.