Britannia Ecuadorille: Saatamme tunkeutua suurlähetystöön Assangen kiinniottamiseksi

Ecuadorin mukaan suurlähetystöön tunkeutumista pidettäisiin sen suvereniteetin loukkauksena ja vihamielisenä tekona. Ecuador julkistaa päätöksen Assangen turvapaikasta torstaina.

Ulkomaat
Julian Assangea tukeva mielenosoittaja oikeussalin edessä Lontoossa.
Andy Rain / EPA

Iso-Britannia varoitti keskiviikkona Ecuadoria, että se saattaa tehdä yllätyshyökkäyksen Ecuadorin Lontoon suurlähetystöön, mikäli maa kieltäytyy luovuttamasta WikiLeaksin perustajaa Julian Assangea. Assange on ollut paossa suurlähetystössä kesäkuun 19. päivästä saakka.

Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa maan hallitus ilmoitti, että suurlähetystöön tunkeutumista pidettäisiin Ecuadorin suvereniteetin loukkauksena ja vihamielisenä sekä sietämättömänä tekona.

- Ecuador torjuu mitä vahvimmin Britannian esittämän selkeän uhan, Ecuadorin ulkoministeri Ricardo Patino totesi.

Ison-Britannian ulkoministeriön edustajan mukaan maan laki sallii, että viikon varoituksen jälkeen Britannian viranomaisilla on oikeus tunkeutua suurlähetystön alueelle, eikä lähetystö nauti tämän jälkeen diplomaattista suojaa.

- Mutta päätöstä tunkeutua Ecuadorin suurlähetystöön ei ole vielä tehty. Tämä ei tapahdu yhdessä yössä ja korostamme, että haluamme löytää diplomaattisesti yksimielisen ratkaisun, edustaja totesi.

Assange pelkää luovutusta Yhdysvaltoihin

Quitossa hallitus suivaantui Britannian esittämästä uhasta. Ecuadorin hallitus ilmoitti julkistavansa päätöksen Assangen turvapaikasta torstaina noin kello 15 Suomen aikaa.

- Haluamme tehdä erittäin selväksi, että me emme ole Britannian siirtomaa. Siirtomaa-ajat ovat ohi, Patino huomautti vihaisessa lausunnossaan tavattuaan Ecuadorin presidentti Rafael Correan.

Australialainen Assange on ollut Ecuadorin suurlähetystössä siitä saakka, kun hän hävisi oikeustaistelun luovutuksesta Ruotsiin, jossa häntä epäillään kahden naisen raiskauksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

- Isolla-Britannialla on lain mukaan velvollisuus luovuttaa Assange Ruotsiin vastaamaan kysymyksiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Me aiomme täyttää tämän vaatimuksen, Britannian ulkoministeriön edustaja totesi.

Ruotsin syyttäjät eivät ole toistaiseksi nostaneet syytteitä Assangea vastaan, mutta ovat edenneet tutkimuksissaan ja uskovat, että tapaus etenee oikeuteen.

Assange pelkää, että Ruotsi voisi luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin, jossa entinen hakkeri uskoo viranomaisten haluavan rankaista häntä tuhansien salaisten Yhdysvaltain diplomaattisähkeiden julkaisemisesta WikiLeaks-sivustolla vuonna 2010.

Ecuadorissa asuvat tutkijat epäilevät vahvasti, että Iso-Britannia todella toteuttaisi uhkauksensa.