Nuoret koulutetut paperittomat pääsevät hakemaan oleskelulupaa Yhdysvalloissa

Tuore siirtolaisasetus mahdollistaa alle 30-vuotiaiden paperittomien oleskeluluvat. Sen arvioidaan mullistavan miljoonan ihmisen elämän.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa uuden siirtolaisasetuksen voimaantulo on saanut sadattuhannet paperittomat siirtolaiset liikkeelle. Alle 30-vuotiaat papereitta lapsina maahan tulleet siirtolaiset pääsevät hankkimaan oleskelulupia, jotka sallivat maassa asumisen ja työluvan hankkimisen.

Presidentti Barack Obama antoi asetuksen, kun kongressi ei pystynyt päättämään uudesta siirtolaislaista aiemmin kesällä.

Kirkot, avustusjärjestöt ja valtion virastot ovat muuttuneet toimintakeskuksiksi, joissa alle 30-vuotiaat voivat anoa uuden siirtolaisasetuksen nojalla oleskelulupia.

Latinotaustainen Ditter Cortes sanoo, että hän on niin amerikkalaistunut, ettei tiedä, minne menisi, jos hänet karkoitettaisiin.

- En enää puhu espanjaa sujuvasti, hän mainitsee.

Laittomasta maassaolostaan hän ei koskaan kertonut ystävilleen.

Hän on yksi miljoonista lapsista, jotka ovat viime vuosikymmenten aikana tulleet maahan papereitta vanhempiensa mukana. 21-vuotias Lizeth Ortiz tuli niin ikään maahan vanhempiensa kanssa Meksikosta 6-vuotiaana.

- Haluan pystyä tekemään, mitä muutkin tekevät. Tehdä töitä, saada lapsia ja hankkia heille se elämä, mistä jokainen unelmoi, Lizeth Ortiz sanoo.

Hakijoilta vaaditaan koulutusta

Uusi siirtolaisasetus mullistaa yli miljoonan paperittoman siirtolaisnuoren elämän.

Ehtona on, että nuoret ovat saapuneet maahan aikoinaan alle 16-vuotiaina ja ovat olleet Yhdysvalloissa ainakin viisi vuotta. Heidän on oltava joko opiskelijoita tai valmistuneita eikä rikosrekisteriä saa olla.

Asetuksen vastustajat syyttävät presidentti Obamaa laittoman siirtolaisuuden suosimisesta.

Judicial Watch -painostusjärjestön johtaja Tom Fitton epäilee asetuksen houkuttelevan lisää paperittomia siirtolaisia maahan, koko ohjelman olevan altis väärinkäytöksille ja käyvän liian kalliiksi amerikkalaisille veronmaksajille.

Asiantuntijat arvioivat, että runsaat miljoona paperitonta siirtolaisnuorta anoo oleskelulupaa tänä vuonna ja noin 80 prosenttia heistä myös täyttää vaatimukset.