Teatteri Telakan Kuningatarleikit vierailee Meksikossa

Meksikolainen näytelmätaiteen festivaali DramaFest on valinnut tämän vuoden teemamaakseen Suomen. Elokuun lopulla järjestettävällä festivaalilla esitellään suomalaisia näytelmätekstejä, ja varsinaisena vierailuesityksenä nähdään tamperelaisen Teatteri Telakan Kuningatarleikit.

kulttuuri
Kuva Teatteri Telakan esityksestä Kuningatarleikit
Kuningatarleikkejä Telakan näyttämöllä leikkivät Tanjalotta Räikkä (vas.), Karoliina Kudjoi ja Antti Mankonen.Kai G. Baer / Teatteri Telakka

Teatteri Telakan Kuningatarleikkien työryhmä pakkaa pian laukkunsa ja lavasteensa ja lentää Tampereelta rapakon taakse. Meksikossa yhdeksättä kertaa järjestettävän DramaFestin teemamaaksi on nyt valittu Suomi, ja viikko huipentuu telakkalaisten esitykseen.

Matkaan lähtee myös joukko muita suomalaisia teatterintekijöitä, jotka muun muassa esittelevät Meksikossa tekstejään ja ohjaavat työpajoja sikäläisille ammattilaisille.

Vainottuja naisia miehen silmin

Antti Mikkolan kirjoittama ja ohjaamaKuningatarleikiton esitys naisista, jotka joutuvat tavalla tai toisella luopumaan naiseudestaan. Tapahtumien keskiössä ovat äänikuningatar, hiihtokuningatar sekä miehensä murhasta epäilty nainen.

Miespoliitikkoa olisi kohdeltu eri tavoin.

Kirjoittaja-ohjaaja Antti Mikkola naispoliitikkoihin kohdistuneista ajojahdeista

- Nämä kolme hahmoa ovat olleet mediassa paljon esillä. Minusta tuntui, että heistä lukevien ihmisten energia menee kauhisteluun. Itse koin jollain tavalla ymmärtäväni heitä, ja draamapäähenkilöiksi he ovat jopa aika klassisia, Mikkola perustelee haluaan kirjoittaa juuri näiden naisten tarina.

Näyttelijöiden lisäksi näyttämöllä seisoo kaksi vanhaa ritarihaarniskaa. Kuningatarleikkien pohjalla ja innoituksena olivatkin ajankohtaisten naiskohtaloiden lisäksi myös Maria Stuartin ja Elisabeth I:n elämät.

- Löysin aikoinaan Maria Stuartin elämänkerran samaan aikaan kun Anneli Jäätteenmäen Irak-gate oli parhaassa savustusvaiheessa. Ajojahtielementti toistui myös Stuartin elämässä. Uskon vainojen liittyneen oleellisesti siihen, että Jäätteenmäki ja Stuart olivat naisia. Miespoliitikkoa olisi kohdeltu eri tavoin, Mikkola pohtii.

Murhaajan rooli pistää nieleksimään

Kuningatarleikit on kolmen näyttelijän show. Karoliina Kudjoi esittää poliitikko Viiva-Liisaa, joka saa äänivyöryn mutta häviää ministerinpaikan ja kansan kunnioituksen. Hahmossa on helppo nähdä piirteitä useistakin tunnetuista naispoliitikoista. Antti Mankonen tulkitsee entisen hiihtokuningattaren roolin. Hänen hahmonsa Jaana kamppailee naisellisuuden menettämisen ja dopingkohun kanssa.

Kieltämättä tämä rooli on välillä pistänyt nieleskelemään.

Näyttelijä Tanjalotta Räikkä Anneli Aueria muistuttavasta hahmostaan Tarjasta

Tanjalotta Räikkä puolestaan astelee lavalle punaisessa puserossa, hiukset tutunoloisesti sivuponnarilla, kasvot peruslukemilla. Hänen hahmoaan epäillään miehensä murhasta, ja yhtymäkohdat Anneli Auerin tapauksen kanssa ovat päivänselviä niin hahmon stailauksen kuin hänen tarinansa kehystenkin suhteen.

- Ajattelen hahmoa tietysti lähtökohtaisesti fiktiona ja roolina. Tarjaa on hieno näytellä, koska se on hyvin kirjoitettu naisrooli. Vaikka näytelmässä ei puhuta Auerista, mietin tietysti mitä katsojat ajattelevat hahmosta ja miten heidän kokemuksensa muuttuvat sitä mukaan kun tapauksesta kuullaan uusia uutisia. Kieltämättä tämä rooli on välillä pistänyt nieleskelemään, mutta ei se ylivoimainen ole, Tanjalotta Räikkä sanoo.

Suomalaistarinat meksikolaissilmien eteen

Ensi viikolla Kuningatarleikkien työryhmä suuntaa esityksensä kanssa Meksikoon. Vaikka esitys aukeaa suomalaiskatsojille juuri tarinoiden ja henkilöiden esikuvien tuttuuden kautta, Antti Mikkola uskoo tarinoiden uppoavan myös meksikolaisyleisöön.

- Ajattelin ensin kauhuissani, pystyvätkö ihmiset muualla lukemaan tarinan samalla tavalla kuin me. Nyt luotan, että pystyvät. Teemat ovat universaaleja. Sitäpaitsi Meksikossa oli juuri isot presidentinvaalit joissa nainen hävisi, joten esityksen kysymykset ovat kyllä ajankohtaisia sielläkin.

Tanjalotta Räikkä kertoo lähtevänsä matkaan jännittyneenä, mutta hyvällä mielellä.

- On suuri kunnia tulla valituksi teatterifestivaalille toiselle puolelle maapalloa. Uskon esityksen teemojen yleismaailmallisuuteen. Tässä puhutaan halusta tulla kosketetuksi ja nähdyksi, ja se on universaali teema.

Kuningatarleikit jatkaa Teatteri Telakan ohjelmistossa vielä Meksikosta palaamisen jälkeen. Syyskuussa luvassa on kolme esitystä.