Dallasiin julistettiin hätätila Länsi-Niilin viruksen vuoksi

Länsi-Niilin viruksesta kärsivät etenkin Texasin ja Mississipin osavaltioiden asukkaat. Tartunnan saaneita on satoja eri puolilla Yhdysvaltoja. Epidemia on pahin sitten vuoden 2004.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa Dallasin kaupunginjohtaja on julistanut hätätilan alueella leviävän Länsi-Niilin viruksen vuoksi. Texasin osavaltiossa viruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut ainakin 14 ihmistä. Kaikkiaan kuolleita on Yhdysvalloissa 26.

Julistuksen myötä Dallasissa voidaan aloittaa virusta levittävien hyttysten myrkyttäminen ruiskutuksilla.

Yhdysvalloissa on käynnissä hankalin epidemia sitten vuoden 2004. Ympäri maata on nyt raportoitu yli 700 tartunnan saanutta tänä vuonna. Sairastuneita on ainakin 42 osavaltiossa. Suurin osa tartunnoista on Texasissa, Mississipissä ja Oklahomassa, kertovat terveysviranomaiset.

Ei ole selvää, miksi epidemia on puhjennut juuri nyt.

Marc Fischer.

- Ei ole selvää, miksi epidemia on puhjennut juuri nyt, kertoo sairauksien ehkäisystä vastaavan viraston epidemiologi Marc Fischer.

Leudolla talvella ja sateisella keväällä voi olla vaikutusta asiaan.

Virus leviää Yhdysvalloissa yleensä kesä-syyskuussa. Se nostaa kuumeen, aiheuttaa kipuja ja pahoinvointia. Riskiryhmään kuuluvat iäkkäät ja muita sairauksia sairastavat. Länsi-Niilin virukseen ei ole rokotetta tai hoitoa. Se havaittiin ensikerran Ugandassa vuonna 1937.