1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Persikkapuusta voi saada Suomessakin mahtisadon

Suomalaissa kotipuutarhoissa vielä melko harvinainen persikkapuu on tuottanut ennätyksellisen sadon Naantalissa. Hannele Auran persikkapuu ei sateisesta ja koleasta kesästä piittaa, vaan notkuu persikoita. Eksoottiset puut vaativat lämpimän kasvupaikan.

Naantalin persikkasatoa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Naantalissa asuvan Hannele Auran pihapiirissä on eksoottinen meininki. Rouva itse ja emeritusyliputarhuri Arno Kasvi poimivat persikoita ja napsivat niitä suuhunsa. Suomessa kasvanut persikka on kooltaan vähän pienempi kuin kansainvälinen serkkunsa, mutta maultaan melko makea.

- Kypsät naantalilaiset persikat maistuvat oikein hyviltä. Olen muutaman syönyt ja meinaan vielä syödä lisää, tunnelmoi Kasvi.

Hannele Aura pohtii, mitä tehdä puusta notkuvalle sadolle.

- Olen tehnyt hilloa, mutta ei se ollut hyvää. Ehkä kokeilen viiniä kuten emeritusylipuutarhuri ehdotti.

Olen muutaman syönyt ja meinaan vielä syödä lisää.

Arno Kasvi, emeritusylipuutarhuri

Jo kukinta lupasi hyvää satoa

Yle Turku on seurannut Hannele Auran persikkapuuta koko kesän. Aura kyseli Yle Turun Puhu kasville -lähetyksessä keväällä ohjeita puun hoitoon ja Arno Kasvi kävi Naantalissa tutkimassa puuta. Kukinta, toukokuun lopussa, lupasi hyvää satoa, mutta viitisen vuotta Naantalissa kasvanut puun teki tähänastisen satoennätyksensä.

- On aikaisemminkin tullut paljon persikoita, mutta ei ikinä näin paljon. Tuhat raakiletta otin pois ja varmana 300 - 400 on vielä tuolla puussa jäljellä. En tiedä, miksi sato on näin hyvä.  Hän (puu) vaan ilmeisesti tykkää olla meil, pohtii Aura.

Persikoille riittää ottajia. Hannele Auran lapsenlapsi Eero on ihastunut niihin.

- Kyllä persikat menevät hyvien ystävien ja naapurien suihin ja he ovat todellakin tyytyväisiä, naurahtaa Hannele Aura.

Kyllä persikat menevät hyvien ystävien ja naapurien suihin ja he ovat todellakin tyytyväisiä.

Hannele Aura, persikkapuun kasvattaja

Lämmin paikka ja vähän leikkaamista

Arno Kasvin mielestä puuta on hoidettu oikein. Raakileita kannattaa ottaa pois, jotta jäljelle jäävistä hedelmistä tulee mahdollisimman isoja. Leikkaamisesta persikkapuu ei sen sijaan pidä.

- Tänä keväänä oli puhetta, että ei paljon leikata. Aikaisemmin on käsitetty väärin leikkaaminen. Persikka ei sitä siedä kovin paljon, kertoo Kasvi.

Emeritusylipuutarhuri kannustaa kokeilemaan persikkapuita, kunhan kasvupaikka on tarpeeksi lämmin.

- Näitä on myynnissä useita lajikkeita. Varsinkin Baltiasta ja Sisä-Venäjältä tulee sellaisia, jotka on kehitetty sodan jälkeen ja joista suomalaisilla ei ole kokemusta. Tämä on ihan hyvä avaus tuleviin persikkaviljelyksiin.

Vaikka kesä on ollut melko kolea ja kylmä, puut voivat hyvin.

- Puille kesä on ollut ihan edullinen. Olen koko maasta saanut raportteja. Harvinaiset lehmukset, muut lehtipuut ja tammet ovat kasvaneet Keski-Suomessa ja Itä-Suomessa yllättävän hyvin, kertoo Kasvi.