Bensaa voi myydä ympäristöluvan puuttumisesta huolimatta

Lahden seudulla neljältä polttoaineita myyvältä huoltoasemalta puuttuu ympäristölupa, mutta niiden ovet ovat avoinna ja polttoainekauppa käy. Myynti on mahdollista, koska lupapäätöksistä on valitettu.

Kotimaa

Lahden seudulla neljällä huoltoasemalla myydään polttonesteitä, vaikka niiden ympäristöluvat ovat umpeutuneet. Asemien toiminta on mahdollista, koska ne ovat valittaneet viranomaispäätöksistä Vaasan hallinto-oikeuteen tai korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Asian ollessa vireillä ympäristöviranomaiset eivät voi puuttua toimintaan, kertoo ympäristönsuojelutarkastaja Juha Alaluukas. Osuuskauppa Hämeenmaa hakee yhtenä Salpakankaan ABC-huoltamolle jatkoaikaa. Sen lupa umpeutui viime vuoden vaihteessa. Myös Nastonharjun Nesteen ja Jalkarannantien Shellin lupavalitukset ovat hallinto-oikeudessa vireillä.

*Valituksella lisäaikaa vuosia *

Huoltoasemat eivät ole tyytyneet ympäristölupiensa hylkäämiseen, vaan jatkavat prosessointia tuomioistuimissa. Kaikkien hylkäyssyynä ovat pohjavesien pilaantumisuhat. Valitus tuo liki automaattisesti huoltamoille ainakin 3 - 4 vuoden lisäajan toimintaan, sanoo ympäristönsuojelutarkastaja Juha Alaluukas.

Vaasan hallinto-oikeudessa on ollut jo jonkin aikaa Lahden Jalkarannantien Shellin ympäristälupa, kertoo Juha Alaluukas.

- Shellin paikka kuuluu osana kiisteltyyn Rantakartanon kaavaan, joka sekin on tuomioistuinkäsittelyssä, Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Jos kaava hyväksytään, silloin Shell menettää automaattisesti tonttinsa paikalle tulevalle kerrostalolle, Alaluukas sanoo.

Ympäristölupa puuttuu myös Osuuskauppa Hämeenmaan Hollolan Salpakankaan ABC-huoltamolta. Kesän alussa Lahden seudun ympäristölautakunta hylkäsi Hämeenmaan Salpakankaan ABC-huoltamon ympäristölupahakemuksen. Nyt siitä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen, kertoo Hämeenmaan kiinteistöjohtaja Reijo Aaltonen.

Valitus tuo liki automaattisesti huoltamoille ainakin 3 - 4 vuoden lisäajan toimintaan.

ympäristönsuojelutarkastaja Juha Alaluukas

Hämeenmaalla on erikoinen tilanne. Sillä olisi uusi paikka, mutta sinne ei voi rakentaa ja muuttaa, koska koko liikealueesta, Riihimäen ja Tampereentien risteyksessä, on lähinaapurien valitus Kouvolan hallinto-oikeudessa.

Neste kanteli oikeuskanslerille

Hollolassa Keskikankaantien Neste-aseman lupa hylättiin Korkeimmassa hallinto-oikeudessa keväällä. Neste Markkinointi Oy on laittanut lupa-asian uudelleen vireille, ja ilmoittaa siinä ohessa kannelleensa valtioneuvoston oikeuskanslerille, jotta toimintojen yhdenvertainen kohtelu tutkittaisiin Hollolan Salpakankaan alueella.

Nastolan Kausantien Nesteen kauppias taistelee edelleen ympäristöluvastaan. Prosessi on ollut pitkä, sillä se on alkanut vuonna 2007. Lupia on kaatunut, mutta kauppias on käynnistänyt uusia hakemusprosesseja.

Ympäristönsuojelutarkastaja Juha Alaluukas toteaa, että viranomaisten ja oikeuksien käsittelyajat huomioiden, polttonesteiden jakelutoimintaa voi jatkaa useita vuosia. - Useampien paranneltujen lupahakemusten käsittely ei ole voinut olla lainsäätäjän tarkoitus olemassa olevien toimintojen kohdalla.

Ainoa asema, joka on lopettanut ns. sovinnolla, on Teboil Heinlammi, vanhan Heinolantien varressa Hollolassa. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi sen ympäristöluvan keväällä. Kauppias pistää aseman ovet kiinni lopullisesti.