Leipä ei viihdy leipälaatikossa

Leipää ei kannata säilyttää sellaisenaan leipälaatikossa. Silloin se homehtuu hyvinkin pian. Paras tapa on pitää tuore leipä ostopussissa, tai laittaa se pakastimeen.

Kotimaa
Leipää tarjoiluastiassa.
Yle

Leipä on tärkeä osa jokapäiväistä ravintoamme. Näin kosteaan kesäaikaan kuitenkin tuntuu, että leivän säilyvyys kotikeittiössä on melko heikkoa. Ei tarvitse odottaa montaakaan päivää, kun homepilkut jo ilmestyvät leivän pinnalle. Mutta miten leivän saisi säilymään hieman pidempään?

Paljas leipä homehtuu leipälaatikossa

Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen sanoo, että paras paikka leivälle on vatsa, eli leipä on parhaimmillaan tuoreeltaan. Mutta, jos leipää joutuu sitä ennen säilyttämään esimerkiksi keittiössä, niin kannattaa antaa leivän olla myyntipussissaan:

- En suosittele ottamaan leipää pois pussistaan säilytystä varten, vaikka laittaisinkin sen leipälaatikkoon. Leipä ei säily paljaaltaan leipälaatikossa sen paremmin kuin pöydällä. Sen vaikutus on lähinnä esteettinen.

- Jos haluaa käyttää leipälaatikkoa, niin kannattaa se leipä laittaa siihen omassa myyntipussissaan, neuvoo Mensonen.

En suosittele ottamaan leipää pois pussistaan säilytystä varten

Kaisa Mensonen

Kaisa Mensonen neuvoo edelleen, että jos on ostanut leivän paperisessa leipomopussissa, niin kannattaa se säilyttää siinä ja laittaa paperipussi vielä muovipussiinkin, jos leipää ei syödä samana päivänä.

Pakastin on hyvä säilytyspaikka leivälle. Pakkasessa leipä vanhenee jonkin verran, mutta on käytettävissä muutaman kuukauden ajan. Yhden ihmisen talouksissa leipä kannattaa lohkoa pienempiin osiin ja ottaa pakkasesta käyttöön vain tarvittava määrä leipää esimerkiksi paahtimen tai leivinuuni kautta syötäväksi.

- Jääkaappi ei pelasta leipää. Siellä vanheneminen ei vain ole niin näkyvää kuin huoneen lämmössä, lisää Mensonen.

Home pilaa leivän kokonaan

Toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen neuvoo heittämään vähänkin homehtuneen leivän pois:

- Leivän homehtuminen on sellainen asia, että vaikka siinä leivässä olisi vain yksi pieni homepilkku, niin home rihmastoineen on levinnyt huokoisessa leivässä jo muuallekin.

Tumma leipä homehtuu hitaammin kuin vaalea leipä. Vaalea leipä on rakenteeltaan sellaista, että siinä on ilmaa enemmän ja on siten huonompisäilyväinen kuin tiivis tumma leipä.

Näkkileipä puolestaan säilyy hyvin, koska se on hyvin kuiva leipä.

Kaikilla leivillä on melko lyhyt elinkaari

Vaikka leipä valmistetaan ja pakataan kuinka huolellisesti leipomossa, niin sen säilyvyys huonelämpötilassa on aina rajallinen:

- Vaalea leipä säilyy pussisakin vain muutaman päivän maukkaana. Ruisleipä, joka on valmistettu juureen voi säilyä syömäkelpoisena viikonkin, kertoo Mensonen.

Jos leipäpussiin on kertynyt kosteutta, kannattaa ottaa leipä pois ja kuivata pussin sisäpinta