Historiallinen laivanhylky pantiin jättipakastimeen

Yhdysvaltain eurooppalaisasutuksen alkuvaiheista kertova hylkylöytö pakastekuivataan museokuntoon. La Bellen uppoaminen oli käännekohta Yhdysvaltain historiassa.

kulttuuri

Meksikonlahdesta Yhdysvaltain rannikolta löytynyttä laivanhylkyä pelastetaan aivan uudella keinolla: historiallinen hylky on tuotu suurensuureen pakastekuivaimeen, jossa sen toivotaan kuivuvan kestämään nykypäivän ilmanalaa. La Belle -aluksen mukana vuonna 1685 upposivat Ranskan toiveet Texasin valloittamisesta.

Texasilaisen A & M -yliopiston tutkijat ovat vieneet hylyn Bryanin lentotukikohtaan pakastekuivaimeen, joka on rakennettu arkeologisia löytöjä varten. Sen toivotaan poistavan hellävaroen kosteuden, jota La Bellen tammi- ja mäntylankkuihin imeytyi merenpohjassa runsaassa 300 vuodessa.

La Bellen uppoaminen osoittaa, miten historia voi käännähtää toiseksi tuossa tuokiossa.

Konservaattori Peter Fix

Kun hylky on kuivunut, se on määrä koota uudelleen yli 16-metriseen pituuteensa. Apua saadaan 1600-luvun ranskalaisilta laivapuusepiltä: tutkijat ovat löytäneet La Bellen rungosta merkintöjä, joiden avulla lankut saatiin mukailemaan aluksen kurveja. Vastaavaa ei tunneta vanhemmalta ajalta.

La Belle oli purjehtinut maailman meriä vasta pari vuotta, kun myrsky hukutti sen Matagordanlahteen. Tuo onnettomuus avasi ovet espanjalaisille, jotka tulivat ja nappasivat nykyisen Texasin alueen. La Bellen uppoaminen osoittaa, miten historia voi käännähtää toiseksi tuossa tuokiossa, sanoo A & M:n konservaattori Peter Fix.

Juhlavat hautajaiset La Bellen uhrille

La Bellen hylky löytyi vuonna 1996 yli kymmenen vuotta kestäneiden etsintöjen jälkeen. Nosto oli hidasta. Se vaati padon rakentamista hylyn ympärille, veden pumppaamista siten syntyneestä altaasta ja kaivautumista kaksimetrisen pohjamudan läpi.

Palkinto oli kuitenkin työn arvoinen. La Belle löytyi lähes ehjänä, ja samalla löytyi 700 000 esinettä – miekoista ja kanuunoista matkalaisten henkilökohtaisiin esineisiin sekä helmiin ja peileihin, joilla aiottiin tehdä kauppaa alkuperäisasukkaiden kanssa. Esineet ovat näytteillä texasilaisessa Bob Bullockin museossa (siirryt toiseen palveluun).

Aluksella olleet 40 sotilasta ja uudisasukasta olivat kadonneet jäljettömiin yhden miehen luurankoa lukuunottamatta. Mies sai juhlalliset hautajaiset Austinissa Texasissa seitsemän vuotta sitten.

Öljyn hinnannousu sai pakastamaan

Alkuperäinen ajatus hylyn säilömiseksi oli kaksivaiheinen kemiallinen konservointi. Öljyn ja samalla keskeisen konservointiaineen polyetyleeniglykolin hinnannousu kuitenkin muutti tutkijoiden mielen ja sai heidät kokeilemaan kaikkien aikojen suurinta arkeologista pakastekuivausta.

Ilman konservointia puu, joka on maannut satoja vuosia vedessä, kutistuisi, halkeilisi ja vääntyisi muutamassa päivässä. La Bellen pitäisi olla turvassa, kun sitä on kuivattu 4–7 kuukautta. Sen jälkeen hylky pääsee kunniapaikalle Bullockin museoon Austiniin Texasiin.

Lähteet: AP, Yle Uutiset