Hämähäkkimies kutoi Taidehalliin verkon

Nykytaiteilija Tomás Saraceno pystytti Helsingin Taidehalliin teoksensa 14 Billions, joka on toisinto mustanlesken verkosta. Suomalaisten hämähäkkien on tarkoitus kutoa näyttelyyn uusi taideteos.

kulttuuri
Lähikuva verkkoa kutovasta hämähäkistä.
Lähikuva verkkoa kutovasta hämähäkistä.Yle
Kuva Tomás Saracenon 14 Billions -teoksesta, joka on16-kertaisesti suurennettu, köysistä solmittu mustan lesken verkko.

Saksassa asuvan argentiinalaisyntyisen Tomás Saracenon hämähäkkiteokset ovat täyttäneet Taidehallin. Suurin teoksista on toisinto mustanlesken kutomasta verkosta. Näyttelyssä on esillä myös eläviä hämähäkkejä, jotka osallistuvat uuden taideteoksen tekoon.

Tomás Saraceno teki Taidehallin verkkoa edeltäneen hämähäkki-installaation ensimmäisen kerran nykytaidekatselmukseen Venetsian biennaaliin vuonna 2009. Varsinainen näyttelyn suurin työ, 14 Billions (14 miljardia) on ollut esillä vain kaksi kertaa aiemmin, Englannissa ja Ruotsissa. Työ kuuluu Bonnierin taidekokoelmiin.

Avaruustutkija, arkkitehti ja taiteilija

Tomás Saraceno on yksi kysytyimmistä nykytaiteilijoista. Hänen teoksiaan on parhaillaan esillä muun muassa New Yorkin Metropolitan -taidemuseossa, jonka katolle hän on rakentanut utopistisen pilvimaailman.

Minua kiinnostaisi lähettää hämähäkkejä avaruuteen kutomaan verkkoja painottomassa tilassa.

Tomás Saraceno

Saracenon työt liikkuvat tieteen, arkkitehtuurin, taiteen ja tutkimuksen välimailla.

- En määrittele taidettani, olen paljon kiinnostuneempi siitä, miten muut auttavat määrittelemään sitä. Joskus määritelmät ovat täysin odottamattomia, esimerkiksi kun matemaatikko kertoo, että teokseni viittaa selvästi teoriaan, josta en ole kuullutkaan, kertoo Saraceno.

Saraceno on opiskellut arkkitehtuuria ja taidetta sekä jopa avaruutta Yhdysvaltojen avaruustutkimuslaitoksen Nasan ohjelmassa. Mikään idea ei Tomás Saracenolle ole liian hullu toteutettavaksi.

- Minusta olisi kiinnostavaa lähettää hämähäkkejä avaruuteen, jotta voisin nähdä, miten ne tekevät verkkoja ilman painovoimaa, innostuu taiteilija kertomaan.

Yleisö pääsee hämähäkinverkkoon

Yleisöllä on pääsy Taidehallin suurimman teoksen sisään kokeilemaan, miltä tuntuu olla hämähäkinverkossa. Verkko halkoo valkoista, ison olohuoneen kokoista huonetta. Kengät on otettava pois ja verkkoon pääsee sisälle lähinnä ryömimällä.

14 Billions -teos on tarkka suurennettu kopio mustan lesken monimutkaisesta kolmiulotteisesta verkosta. Sen mallinnokseen kehitettiin uusi menetelmä, jossa lasersäteiden avulla verkko kuvattiin kerros kerrokselta. Teoksen aikaansaaminen vaati kahden vuoden työn.

- Ei Michelangeloa tai Leonadro Da Vinciäkään määritelty, en halua sanoa, onko se taidetta vai tiedettä, sanoo Saraceno.

Taidehallissa teoksen uudelleenpystytys vaati tuhansien tarkkaan määriteltyjen solmujen solmimista käsin.

Suomalaiset ja ulkomaalaiset hämähäkit yhteistyössä

Saraceno on rakentanut Taidehalliin myös täysin uuden työn, jossa eri puolilta mailmaa kerätyt elävät hämähäkit kutovat toisten hämähäkkilajien verkkoihin uusia verkkoja. Tarkoituksena on synnyttää hybridihämähäkkiverkkoja.

Ehkä suomalaiset hämähäkit lähettelevät tekstiviestejä!

Tomás Saraceno

Mukana on myös Suomesta kerättyjä hämähäkkejä, jotka saavat oleskella museossa ilman pleksilasisia häkkejä.

- Kyllä me tosin tähänkin laitetaan sellainen pieni seinä, koska ne keksivät karata ilmavirtojen mukana, sanoo Sanna Kangasluoma Taidehallista.

Tomás Saracenoa kiehtoo, ettei taideteosta voi kontrolloida eikä hämähäkkien käyttäytymistä ennustaa.

- Ehkä ne lähettelevät tekstiviestejä Nokia-puhelimillaan! vitsailee Saraceno.

Saracenon näyttely avautuu Taidehallissa 18.8. ja on esillä 3.10.2012 saakka. Näyttelyn tuottavat yhdessä Helsingin Taidehalli ja Helsingin juhlaviikot. Näyttely on osa myös World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.