Kimalaisten joukkokuolemat vaarantavat mustikkasadon

Kimalaisten joukkokuolemien ennakoidaan johtavan pistiäisten määrän vähentymiseen ensi kesänä. Siitä seuraa, että mustikkasato kärsii pölyttäjien puutteesta.

luonto
Kuolleita kimalaisia maassa.
Timo Ikonen / Yle

Pölyttävistä hyönteisistä voi tulla paikoin pulaa ensi kesänä. Kuluvana kesänä eri puolilla Suomea on havaittu kimalaisten joukkokuolemia, mikä vähentänee niiden määrää ensi suvena. Mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä kertoo, että kylmä ja kostea kesä on ollut pistiäisille hyvin vaikea, joten talvehtivia kuningattaria syntyy normaalia vähemmän. Seppälä arvioi, että pula kimalaisista vaikuttaa erityisesti Etelä-Lapin ensi vuoden mustikkasatoon.

- Etelä-Lapissa mehiläishoitajia on aika vähän ja he ovat hyvin paikallisia, niin kimalaiset ovat varmaan tärkein pölyttäjä pölyttämään esimerkiksi mustikkaa. Sitä kautta voi sanoa, että ensi kesänä mustikkasatokin tulee vaihtelemaan aika paljon sen mukaan, miten pölyttäjiä on milläkin alueella olemassa, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan tänä kesänä havaitut kimalaisten joukkokuolemat johtuvat todennäköisimmin ravinnon puutteesta. Kimalaiset ovat myös saattaneet nälissään syödä niille myrkyllistä ravintoa, kuten lehmuksen mettä.