1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Poliisi: Väkivaltaiset rekkaryöstöt lisääntyvät Suomessa

Tavarankuljetuksiin kohdistuvien ryöstöjen ennakoidaan lisääntyvän Suomessa lähivuosina. Liikkuva poliisi kehottaakin kuljetusfirmoja varautumaan kasvaviin riskeihin.

Muualla Euroopassa kuljetusalaan kohdistuvat rikokset ovat entistä tarkemmin suunniteltuja ja väkivaltaisempia. Saman ilmiön odotetaan levittäytyvän pian Suomeen. Kuva: Yle/ Mika Kanerva

Esimerkiksi Ruotsissa kuljetusalaan kohdistuvia rikoksia tehdään jopa 10 000 vuosittain. Myös Keski-Euroopassa rekkojen ryöstöt ovat yleistyneet. Suomessa kuljetusalalla on saatu toistaiseksi olla melko rauhallisin mielin. Ammattikuljettajien parissa ryöstöjen lisääntyminen muualla Euroopassa on silti pantu merkille.

- Kyllä siellä on ollut kuljettajien kaasuttamisia autoon eli on laitettu auton hyttiin tainnuttavaa kaasua. Kuljettaja ei tiedä siinä vaiheessa yhtään mistään mitään, ja sitten käydään kuormatilassa ja viedään, mitä on vietävissä, kertoo kuljettaja Mika Simo kuljetusliike Mestransista.

Järjestäytynyt rikollisuus leviää

Keskusrikospoliisin mukaan polttoainevarkaudet ovat hinnannousun myötä selvästi lisääntymässä myös Suomessa. Lisäksi kuorma-autojen ja perävaunujen anastusten määrä on Suomessa kasvussa.

Muualla Euroopassa kuljetusalaan kohdistuvat rikokset ovat entistä tarkemmin suunniteltuja ja väkivaltaisempia. Saman ilmiön odotetaan levittäytyvän pian Suomeen.

On syytä odottaa, että sama tekijäjoukko siirtyy myös Suomeen.

Marko Lavikkala

- Se on järjestäytynyttä rikollisuutta. On syytä odottaa, että sama tekijäjoukko siirtyy myös Suomeen, kun parantunut viranomaistoiminta alkaa vaikuttaa tuolla nykyisissä ongelmamaissa, sanoo apulaispäällikkö Marko Lavikkala liikkuvasta poliisista.

Myös vakuutussektorilla ennakoidaan entistä ammattimaisempien kuljetusryöstöjen olevan tulossa Suomeen. Yksi selitys rikosten leviämiselle on vapaa liikkuvuus.

- Kuten Europol on arvioinut, entisistä Itä-Euroopan maista aika paljon tekijöitä liikkuu muualle Eurooppaan, Iso-Britanniaan ja muualle. He vievät varastettua tavaraa sitten takaisin toiseen maahan, jossa tavarat myydään eteenpäin, kertoo riskienhallintapäällikkö Ari Martikainen vakuutusyhtiö OP-Pohjolasta.

Vuoto usein yrityksen sisällä

Europolin mukaan yksi suuri tekijä kuljetusryöstöissä ovat yrityksen henkilöstön tai yhteistyökumppanien rikollisille vuotamat tiedot. Yrityksiä kehotetaankin nyt panostamaan etenkin tietojen suojaamiseen.

- Suomessakin pitäisi katsoa enemmän muualle Eurooppaan ja miettiä muuttunutta tilannekuvaa ihan eri tavalla. Miettiä, millä keinoin me täällä voisimme paremmin suojautua, Martikainen kehottaa.