Kansallispuvusta Opelin niskatyynyt

Kansallispukumuotia halutaan levittää myös arkipukeutumiseen. Harrastajat rohkaisevat pukemaan puvun osia esimerkiksi farkkujen kanssa. Kansallispukukangastakin saa käyttää vapaasti. Kansallispukukeskuksen pukukonsultti hyväksyy ilmiön, vaikka perinteisesti kansallispuvun käyttö on ollut tiukasti säädeltyä.

Kotimaa
Marianne Valola on suunnitellut kansallispukukankaista muiden muassa laukkuja, sohvatyynyjä, repun ja vyölaukun.
Marianne Valola on suunnitellut kansallispukukankaista muiden muassa laukkuja, sohvatyynyjä, repun ja vyölaukun.Yle

Suunnittelija Marianne Valola ja ompelija Soja Murto kuuluvat nousevaan harrastajien joukkoon, joka haluaa ravistella kansallispuvun pölyttynyttä mainetta. He rohkaisevat yhdistelemään puvun osia arkivaatteisiin ja löysäämään pipoa sen suhteen, miten pukua kuuluu käyttää.

Valola on suunnitellut kansallispukukankaista muiden muassa laukkuja, sohvatyynyjä, repun ja vyölaukun. Valolan oman auton penkkien niskatuetkin on päällystetty Hollolan perinteikkäällä kansallispukukankaalla käsinkirjailtune Opel-merkkeineen.

Ei ole olemassa kansallispukupoliisia, joka tulee sakottamaan.

Soja Murto

- Kansallispuku ei ole mikään Suomen lippu, vaan ne ovat vaatteita. Silloin jos ne erotetaan kokonaisuudesta, ettei pukeudu koko kansallispukuun, ne on vaatteita, joita voi käyttää miten haluaa. Ei ole olemassa kansallispukupoliisia, joka tulee sakottamaan, kertoo imatralainen kansallispukujen tekijä Soja Murto.

Kansallispukukeskuskin hyväksyy toiminnan, kunhan mukailtua asua ei virallisesti kutsu kansallispuvuksi. Uudistajatkin arvostavat perinteistä pukua kaikkine osineen, mutta eivät halua antaa perinteiden kahlita.

- Jos tällaiset perinteiset materiaalit unohdetaan sinne kansakunnan kaapin päälle, niihin ei saa koskea ja ne ovat liian pyhiä, ne pölyttyvät ja unohtuvat ihmisten mielistä, Valola varoittaa.