Aikuinenkaan ei aina opi

Aikuisten oppimisvaikeudet ja opiskelun uudelleen aloittamisen vaikeudet ovat yleisiä. Vaasan aikuiskoulutuskeskus ottaa syksyllä käyttöön erityisopetuksen mallin, jossa aikuisopiskelija voi saada omiin tarpeisiinsa sopivaa tuettua opetusta.

erityisopetus
Opiskelija tekee muistiinpanoja.
Yle

Keväällä pilotoidussa oppimisstudiossa on järjestetty mm. lukitukea sekä tietotekniikan ja lääkelaskujen tukiopetusta. Alalla on tiedostettu jo pitkään, että aikuisten erityisopetukselle on kova tarve, mutta silti sitä ei ole vielä yleisesti tarjolla, sanoo erityisopettaja ja projektipäällikkö Auli Alanko.

Ongelmia ei ole tiedostettu

Vaasan aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijoista noin kolmannes on sellaisia, jotka tarvitsevat erityisopetusta.

- Aikuisilla on yleensä kulunut kauan siitä, kun he ovat viimeksi opiskeleet, ja siksi opintojen aloittaminen voi olla vaikeaa. On myös henkilöitä, joilla on lukihäiriöitä tai matemaatiikkaongelmia, mutta niitä ei ole koskaan diagnostisoitu. Tässä auttaminen on yksi painopisteemme, Auli Alanko kertoo.

Osa aikuisista voi tarvita apua myös opintojen loppuunsaattamiseksi. Kyse voi olla pienistä asioista, vaikkapa siitä, ettei ole taitoa kirjoittaa kirjallisia tekstejä, Alanko toteaa.