Hyppää sisältöön

Lappeenranta julistautuu aurinkokaupungiksi

Lappeenrannan kaupunki ja teknillinen yliopisto haluavat Lappeenrannasta aurinkovoiman mallikaupungin. Toiveissa olisi, että Lappeenrannan Energiaverkot ottaisi edelläkävijäroolin ja alkaisi hyödyntää pientalojen tuottamaa ylijäämäsähköä.

Lappeenranta aikoo aurinkovoiman mallikaupungiksi. Kaupunki ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat kehitelleet tapoja, joilla uusiutuva energia toisi hyötyjä asukkaille ja alan yrityksille.

Kehitysjohtaja Markku Heinosen mukaan tarkoituksena on, että pientalot ja omakotitalot voisivat siirtää aurinkopaneeliensa tuottaman ylijäämäenergian Lappeenrannan Energiaverkkoon.

- Tässä on mahdollista edetä hyvinkin nopeasti, jos Lappeenrannan Energiaverkot tekevät  piakkoin päätöksen miten tämä teknisesti voitaisiin toteuttaa, arvelee kehitysjohtaja Heinonen.

Myös kaupungin rakennusvalvonnan pitää vielä yksinkertaistaa lupamenettelyä niin, että aurinkopaneeleita voisi asentaa omakotitalojen katolle pelkällä ilmoitusmenettelyllä.

Myös kaupunki itse voisi ottaa esimerkiksi jonkun päiväkodin tai muun uuden investoinnin aurinkoenergian mallikohteeksi. Aurinkopaneelien asennus puolestaan toisi uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

- Me tietysti toivomme myös työllistäviä vaikutuksia. Etsimme yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet aurinkopaneelien asennuksesta, sanoo Heinonen.

Heinosen mukaan aurinkopaneelien hinnat voimakkaasti laskemassa Saksassa.

- Suomessa ei ehkä tiedetä, että meillä paistaa aurinko ihan yhtä paljon kuin Saksassa. Me voisimme kesällä hyödyntää aurinkoenergiaa esimerkiksi kauppojen jäähdytyksessä.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen tulevaisuusjaosto käsitteli ajatusta hajautetun aurinkovoiman mallikaupungista tiistaina. Tulevaisuusjaosto linjasi, että kaupunki suhtautuu myönteisesti aurinkoenergian hyödyntämiseen myös kaupungin omien energiaratkaisujen suunnittelussa.

.
.