Ilveskivi sai uudet rappuset

Suomen suurimman siirtolohkareen huipulle johtaa 75 askelmaa. Yli-Purmossa Pedersöressä sijaitsevalle luonnonnähtävyydelle pääsee pian vaeltamaan myös kunnostettua Saukonreittiä pitkin.

luonto
Näkymä kivieltä alas.
Petra Haavisto / Yle

Yli-Purmossa Pedersöressä sijaitseva Ilveskivi kohoaa 16 metrin korkeuteen. Aikoinaan ilvekset viihtyivät Suomen suurinta siirtolohkaretta ympäröivässä louhikossa. Ilvekset piilottelivat mielellään myös lohkareen alla olevasta luolassa. Tietojen mukaan viimeinen ilves ammuttiin alueella 1900-luvun alussa, mutta viime vuonna metsästäjät olisivat havainneet jälleen tupsukorvan.

Ilveskivi on tarjonnut suojaa myös kaksijalkaisille. Sortovuosina luola ja kiven halkeamat tarjosivat suojaa kasakoilta ja tietenkin mystinen paikka on synnyttänyt monta mehevää tarinaa. Tunnetuin lienee kertomus siitä, miten nuoret kokoontuivat lauantai-iltaisin tanssimaan kiven päälle. Eräs onneton tyttö kompastui tanssin pyörteissä, eikä poika ennättänyt tarttua hänen hiuspalmikkoonsa ja tyttö putosi kiveltä.

- Olen joskus kertonut tässä luolassa koululaisille luolassa kummitustarinoita, täällä on tunnelma kohdillaan, kertoo Ilveskiveä esittelevä Gunhild Berger.

Ilveskivi muuttui myös viime vuosina turvattomaksi kun rappuset pääsivät huonoon kuntoon. Nyt rappuset on kunnostettu ja työn alla on myös kiven ohittavan Saukonreitin kunnostus.

Vaellusreitillä on pituutta 50 kilometriä. Se valmistuu lopullisesti ensi vuonna, mutta osa reitistä on jo merkitty maastoon. Ilveskiveen tutustuakseen ei tarvitse kuitenkaan moista matkaa taivaltaa, vaan lähin parkkipaikka löytyy kilometrin päästä.

Saukonreitille rakennetaan muun muassa laavuja yöpymistä varten, lisäksi reitiltä löytyy muun muassa grillipaikkoja ja vessoja. Erämaamaisemien läpi kulkeva reitti ohittaa muun muassa Myllykankaan kivikautisen asuinpaikan. Hylkeenmetsästäjät majailivat alueella yli 4000 vuotta sitten.