Kukaan ei tahdo juoppoa kotikadulleen

Julkijuopottelu on kesän mittaan noussut ykköspuheenaiheeksi Tampereella. Örveltäminen ärsyttää ymmärrettävästi, mutta esimerkiksi seurakunnissa ollaan huolissaan kaupunkilaisten koventuneista asenteista syrjäytyneitä kohtaan.

syrjäytyminen
Miehiä istumassa kävelykadun penkillä.
Tampereella on herännyt keskustelu siitä, sopivat humalaiset ja pulloa kallistelevat kaupngin keskustaan.

Arkikiireinen ihminen katsoo karsaasti viinakauppojen läheisyydessä häiriköiviä naukkailijoita. Pulloa kallistetaan nykyään yhä useammin rantapusikoiden ja puistonpenkkien sijasta keskellä kaupunkia.

Keskustan kadunkulmia kansoittavat keskipäiväjuopot saavat osakseen enemmän haukkuja kuin ymmärrystä. Tamperelaista Haappista se harmittaa.

- Eihän se väärin ole, sillä kyllä kaikki saavat arvostella ketä huvittaa. Usein ei vaan oteta taustoja huomioon ollenkaan, katsotaan vain yhdestä suunnasta koko asiaa.

Tamperelainen Kari muistuttaa, että monen syrjäytyneen tilanteeseen on monia syitä.

- Itsellä on tämä ongelma, jota sanotaan Kuningas Alkoholiksi. Sitten kun siihen tulee vielä kaikki muut viranomaisten ongelmat, aina korkki aukeaa.

Seppo toivoo, että yhteiskunta huolehtisi paremmin heikoistaan.

- Vähäosaisilta rokotetaan ne vähätkin rahat mitä niillä on, ja loput menee Alkoon.

Keskustelu nostaa huolenaiheita

Seurakuntayhtymän päiväkeskuksessa syrjäytyneiden ongelmat tunnetaan hyvin.

Johtava diakoni Marko Ajanki Tampereen seurakuntayhtymän Mustasta Lampaasta mainitsee kesän kohun positiiviseksi puoleksi sen, että huoli asunnottomuudesta on noussut esiin.

- Meidän porukat haittaavat monen esteettistä silmää kaupungin keskustassa. Kaupungin keskustaan pitäisi mitä pikimmin saada ensisuoja. Rahatkin on saatu asunnottomuusohjelmasta, mutta paikkaa ei tunnu löytyvän mistään. Joka paikassa naapurusto vastustaa. On vähän ristiriitainen ajatus, että keskustassa ei saisi majailla mutta ensisuojaakaan ei saa minnekään rakentaa, Ajanki pohtii.

Raitis saisi asunnon

Kaupungin puolella julkijuoppojen oleskeluun keskustassa ei ole löytynyt lopullista ratkaisua, vaikka auttavaa kättä on koetettu ojennella. Päihde- ja mielenterveyspalveluiden suunnittelupäällikkö Maritta Närhen mukaan Tampereella on jo tehty paljon.

- Pitkäaikaisasunnottomuus on puolitettu viimeisen hallituksen aikana, ja siinä olemme ihan maan kärkikuntia. Kaupunki on parantanut asumispalveluitaan, ja esimerkiksi A-klinikalle voi mennä joka päivä kello 8.15 ilman ajanvarausta. Asuntopaikkoja on tälläkin hetkellä vapaana, niissä pitää vain sitoutua raittiuteen, sanoo Maritta Närhi.