Turvallisuusneuvosto lopetti Syyrian tarkkailuoperaation

YK-tarkkailijoiden operaatio päättyy sunnuntaina keskiyöllä. Turvallisuusneuvoston puheenjohtajana toimivan Ranskan mukaan mission jatkamista edellyttävät ehdot eivät ole täyttyneet.

Ulkomaat
YK:n tarkkailijat juttelevat Dama Rose -hotellin ulkopuolella Syyrian Damaskoksessa.
YK:n tarkkailijat juttelevat Dama Rose -hotellin ulkopuolella Syyrian Damaskoksessa.EPA / STR

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt lopettaa Syyrian sotilastarkkailuoperaation. Turvallisuusneuvosto päätti asiasta kokouksessaan torstaina. Näin ollen tarkkailuoperaatio päättyy sunnuntaina keskiyöllä.

Turvallisuusneuvosto kuitenkin tukee sitä, että Damaskokseen jätettäisiin poliittisiin asioihin keskittyvä YK-toimisto, kuten pääsihteeri Ban Ki-moon on pyytänyt.

Ranskan YK-lähettilään Gerard Araudin mukaan ehdot tarkkailijoiden mandaatin jatkamiseksi eivät ole täyttyneet. Syyrian hallitus ei ole lopettanut raskaiden aseiden käyttöä eivätkä väkivaltaisuudet ole loppuneet. Araud toimii turvallisuusneuvoston puheenjohtajana elokuun ajan.

Venäjän YK-lähettiläs sanoi Venäjän pahoittelevan ratkaisua. Venäjä vaati maailman maita vetoamaan sekä Syyrian hallitukseen että oppositioon, jotta sisällissota saataisiin päätökseen. Venäjän mukaan turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata kokoontuvat pohtimaan Syyriaa uudelleen perjantaina.

YK sanoi keskiviikkona, että Syyriassa on vielä 110 YK-tarkkailijaa. Heistä kolme on suomalaisia. Kaksi suomalaista kotiutui keskiviikkona. Tarkkailijat ovat pysyneet viime aikoina vain pääkaupungin alueella ja lopuksi ainoastaan hotellissaan väkivallan vuoksi. Keskiviikkona tarkkailijoiden hotellin edustalla räjähti pommi, mutta kukaan ei haavoittunut.

Noin 300 aseettoman sotilastarkkailijan operaatio aloitettiin huhtikuussa. Aluksi sen oli määrä olla 90 päivän mittainen ja valvoa erityislähettiläs Kofi Annanin kuusiosaisen rauhansuunnitelman toteutumista. Syyrian hallitus ja oppositio sitoutuivat tulitaukosopimukseen, mutta sitä ei pantu koskaan täytäntöön.

Tarkkailijoiden määrä päätettiin puolittaa heinäkuussa.

Kofi Annan jätti viime kuussa eronpyyntönsä erityislähettilään tehtävistä. Hänen tehtävänsä päättyvät elokuun lopussa.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset