El País: Viisi espanjalaisaluetta haluaa paperittomat maahanmuuttajat yhä terveydenhuollon piiriin

Andalusia, Asturia, Baskimaa, Kanarian saaret ja Katalonia vastustavat yleisestä terveydenhuollosta luopumista.

Ulkomaat

Syyskuun ensimmäisenä päivänä 150 000 paperitonta maahamuuttajaa katoaa julkisen terveydenhuollon rekistereistä Espanjassa, kertoi El País -lehti torstaina. Ilman oleskelu- ja työlupaa olevat maahanmuuttajat eivät pääse myöskään lääkärin vastaanotolle, toisin kuin Espanjassa on tähän saakka ollut mahdollista.

Päätös on osa pääministeri Mariano Rajoyn johtaman oikeistohallituksen linjaa leikata kuluja valtion alijäämän leikkaamiseksi.

Espanja on jakautunut päätöksen vuoksi kahtia. Ainakin viisi autonomista aluetta, Andalusia, Asturia, Baskimaa, Kanarian saaret ja Katalonia takaavat, että niiden alueilla julkinen terveydenhuolto jatkuu myös paperittomille, kuten tähänkin saakka.

Näillä viidellä alueella asuu yli puolet ilman virallisia papereita Espanjassa olevista maahanmuuttajista. Alueet ovat huomauttaneet suurista julkisen terveydenhuollon ongelmista, joita hallituksen päätöksestä voi seurata.

Lukuisat muut alueet aikovat toteuttaa hallituksen päätöksen ja pyyhkivät rekistereistään laittomat maahanmuuttajat, jotka näin joutuvat luopumaan sairausvakuutuskortistaan.

Terveysministeriö ehdottaa pakollista sairausvakuutusta

Terveysministeriö on joutunut selittämään päätöksestä aiheutuvia seurauksia. Ministeriö on muun muassa ehdottanut paperittomille, joilla ei ole erityisiä terveysongelmia, niin sanottua pakollista sairausvakuutusta paikallishallintojen kanssa.

Terveysministeriö esitteli idean elokuun alussa. Tällainen vakuutus maksaisi 700 euroa vuodessa ja sallisi terveyspalvelujen äärelle pääsyn.

Maahanmuuttajilla, joille ehdotus on suunnattu, ei ole työlupaa Espanjassa, jonka vuoksi heidän varansa ovat olemattomat. Ministeriö takaisi kroonisista sairauksista kärsiville hoidon jatkumisen, mutta lähettäisi laskun maahanmuuttajien kotimaille.

Paikallishallintojen tulisi panna terveysministeriön ehdotus täytäntöön.

Päätöstä vastustavat pohtivat, miten taata palvelut

Oikeistohallituksen päätöstä vastustavat alueet pohtivat nyt, miten taata myös tulevaisuudessa terveyspalvelut paperittomille.

Esimerkiksi Katalonian terveystoimi pohtii, miten ihmisiä hoidetaan päätöksen voimaantulon jälkeen sairaaloissa. Alueen terveystoimi vakuutti, että ensiapu toimii vastaisuudessakin kaikille - olivat paperit kunnossa tai eivät.

Andalusia puolestaan on ilmoittanut, ettei aio ryhtyä perimään maksua paperittomilta, koska se sotii julkista terveydenhuoltojärjestelmää vastaan, joka Espanjassa on ollut tähän saakka.

El País -lehden uutinen aiheesta (siirryt toiseen palveluun)