Maksuliikenteen hitaus ajaa pk-yritykset ahdinkoon

Pienyrittäjät ovat huolissaan maksuliikenteen hidastumisesta. Yritysten maksuvaikeudet ovat kasvaneet esimerkiksi Kanta-Hämeessä selkeästi.

Kotimaa
Euron seteleitä kädessä.
Miki Wallenius / Yle

Hämeen Yrittäjät on huolissaan yritysten välisen maksuliikenteen hitaudesta. Pahimmillaan pk-yritys joutuu odottamaan saataviaan isommalta yritykseltä jopa kuukausia. Pienille yrityksille se tietää pahoja maksuvaikeuksia, joita joudutaan paikkaamaan omaisuutta myymällä tai hankkimalla tilapäistä rahoitusta.

Hämeen Yrittäjät onkin tehnyt aloitteen, jossa haetaan muutoksia arvonlisäverokäytäntöön, kertoo toimitusjohtaja Juha Haukka.

- Meillä on ollut sellainen aloite valtionhallinnon suuntaan, jossa yksi olisi, että siirryttäisiin maksuperusteiseen arvonlisäverotilitykseen. Eli suomeksi sanottuna yrittäjä tilittäisi rahat kruunulle siinä vaiheessa, kun se raha on oikeasti yrittäjälle maksettu.

- Tässä nykyisessä käytännössä, jos maksun saamiseen menee kolme kuukautta, niin yrittäjä on saattanut veron osuuden joutua tilittämään verottajalle jo 30 vuorokauden kuluttua. Ja siinä on se 60 vuorokauden käppi siinä välissä sitten mikä joudutaan rahoittamaan ulkopuolisella rahalla.

Asiakashallintapalveluja tarjoavien yritysten JM Tieto Oy:n ja Intrum Justitian mukaan lyli seitsemän prosenttia kanta-Hämeen yrityksistä oli maksujen perinnän kohteena vuoden toisella neljänneksellä. Määrä oli kasvanut vuodessa lähes kuudenneksella.

Maksuvaikeuksissa olevien kantahämäläisyritysten määrä on suhteellisesti hieman maan keskiarvon yläpuolella.