Venäjän oppositio hyötyy Pussy Riotista tuomiosta riippumatta

Punkryhmä Pussy Riotin oikeudenkäynti on nostattanut yhteiskunnallisen keskustelun Venäjällä. Kirkon edustaja uskoo, että ryhmän esitys Venäjän tärkeimmässä kirkossa oli tavalla tai toisella Kremlin järjestämä. Tapauksen käänteet ovat kuitenkin saaneet ihmiset vastustamaan presidenttiä.

Ulkomaat
Poliisi saattaa Pussy Riot -punkyhtyeen jäsen Maria Aliokhinaa oikeussaliin.
Poliisi saattoi Pussy Riot -punkyhtyeen jäsen Maria Aliokhinaa oikeussaliin Moskovassa 2. elokuuta.Sergei Chirikov / EPA

Venäjällä huliganismista syytetty punkfeministiryhmä Pussy Riot saa tuomionsa tänään perjantaina iltapäivällä. Maailmanlaajuiseen julkisuuteen noussut tapaus on aiheuttanut poikkeuksellisen laajan yhteiskunnallisen keskustelun myös Venäjällä.

Ennen helmikuista iskua Moskovan pääkatedraaliin nuorten punkfeministien radikaalista taidemuodosta ei tiennyt juuri kukaan. Eikä olisi tiennyt sen jälkeenkään, ellei Putinin vastaista alle minuutin kestänyttä punkrukousta olisi levitetty netissä ja ellei Venäjän valtiojohto olisi siihen puuttunut.

- Olen varma, että aloite tapauksen tutkinnasta tuli sekä valtion että kirkon johdolta, sanoo Moskovan Carnegie -keskuksen tutkija Maria Lipman.

Kirkon piirissä syyllisenä pidetään Kremliä.

- Esityksen tilaajat olivat Putinin tukijoukkoja, vaikka naiset itse eivät sitä ehkä tienneetkään, sanoo Moskovan ordoksikirkon diakoni Andrei Kurajev.

Esityksen tilaajat olivat Putinin tukijoukkoja, vaikka naiset itse eivät sitä ehkä tienneetkään.

Andrei Kurajev

Hänen mukaansa tavoitteena oli varmistaa presidentti Vladimir Putinille niidenkin uskovaisten äänet, joita politiikka ei kiinnostanut.

- Kun heidän kirkkoonsa tuli ihmisiä, jotka loukkasivat heidän uskoaan, patriarkkaa ja Putinia johdonmukainen seuraus on, että vain Putin voi suojella heitä, sanoo Kurajev.

Oikeudenkäynti on muuttanut asenteita

Aluksi venäläisten enemmistö olikin sitä mieltä, että teko oli huliganismia, josta pitää antaa kunnon rangaistus, seitsemän vuoden vankeus olisi ollut mahdollinen.

Naisten pitkä pidätys ja farssina pidetty oikeudenkäynti ovat tehneet heistä maailman silmissä mielipidevankeja ja muuttaneet asenteita myös Venäjällä.

Tutkija Maria Lipmanin mukaan yli puolet venäläisistä ei enää tue syyttäjän kovaa linjaa. Kirkonmies on samaa mieltä.

- Naisista on tullut marttyyrejä. On selvää, että jokainen viikko, jonka he istuvat vankilassa, on uusi isku kirkolle ja patriarkalle, sanoo Andei Kurajev.

Kirkko hyväksyisi lievän linjan, syyttäjä vaatii kolmen vuoden vankeutta. Kukaan ei usko, että tuomioistuin voisi tehdä itsenäisen ratkaisun, vaan sen sanelevat vallanpitäjät. Mutta olipa se mikä hyvänsä, siitä hyötyy maan oppositioliike. Putinin asemaa se tuskin vahvistaa.