Livonsaaresta vuoden 2012 Varsinais-Suomen kylä

Naantalin saaristoalueella sijaitsevassa Livonsaaressa yritetään yhdessä ylitse muiden kylien. Kunniamaininnan vuoden kylä -kilpailussa saivat Kustavin Salminiittu, Mynämäen Mietoinen sekä Uudenkaupungin Pyhämaa.

kylät
Jukka Vire ja Simo Annala leipovat leipää.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Varsinais-Suomen Kylät ry valitsi voittajan jo yhdettätoista kertaa. Tänä vuonna kilpailua käytiin teemalla ”Yritteliäs kylä”, jolla haluttiin muistuttaa kyläyhteisön merkityksestä paikallistalouden edistäjänä.

Piskuisessa Livonsaaressa asuu noin 190 vakituista asukasta. Palkintoraadin mukaan kylä on mielenkiintoinen sekoitus uutta sekä vanhaa kyläläisyyttä, mutta silti siellä osataan toimia yhdessä ja yhteistyössä. Kylässä on myös perinteisesti totuttu tekemään kaikki itse, yhdessä ja paikallista suosien. Alueella toimii esimerkiksi edelleen kyläkauppa.

Uutta virtaa Livonsaaren perinteinen kyläyhteisö on saanut alueelle nousseesta osakeyhtiömuotoisesta yhteisökylästä, joka on tuonut alueelle yrittäjyyttä. Yhteisökylässä syntyi myös ajatus osuuskuntamuotoisesta puutarhasta, joka tuottaa ja välittää luonnonmukaista ruokaa jäsenilleen ympäri Turun seutua.

Kannustuspalkintoja useille kylille

Kunniamaininnan saanut Kustavin Salminiitun kylä on kokoaan suurempi. Pienessä kylässä on vain 10 vakituisesti asuttua asumusta ja noin 70 vapaa-ajan kiinteistöä. Silti kylän määrätietoinen kehittäminen on houkutellut alueelle monenlaista yritystoimintaa. Kylän yrittäjät ovat myös vahvasti mukana matkailualan verkostoissa.

Mynämäen Mietoisissa kyläraatia miellytti erityisesti Mietoisten kyläportaali. Portaalissa kylän yhdistykset ja yritykset saavat näkyvyyttä yhdistyssivujen ja sähköisen palveluhakemiston kautta. Mietoisissa matkailijaa houkuttelevat Pyheen kylätori sekä Pyheen Puoti, joissa molemmissa myydään lähellä tuotettuja elintarvikkeita.

Omaleimaisessa Pyhämaassa yhteistyö yritysten ja yhdistysten kesken on jokapäiväistä. Hyvä esimerkki paikallisesta yhteishengestä oli tempaus, jossa paikalliset yrittäjät ja yhdistykset tukivat lakkautusuhan alla ollutta kyläkoulua lahjottamalla sinne muun muassa kannettavia tietokoneita. Kylää myös mainostetaan näkyvästi , ja siellä järjestettävät erilaiset tapahtumat houkuttelevat väkeä kylään.