1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Barbara vaatii katsojaltaan kärsivällisyyttä

Eletään kylmän sodan aikoja Itä-Saksassa. Lääkärinä Berliinissä työskentelevä Barbara on tehnyt suuren virheen ja hakenut maastamuuttolupaa. Rangaistukseksi hänet on siirretty pieneen maaseutukaupunkiin, tiukan valvonnan alaiseksi.

Pako länteen on Barbaran ainoa mahdollisuus vapaaseen elämään ja tätä hän suunnittelee yhdessä rajan länsipuolella asuvan rakastettunsa kanssa. Suunnitelmien tielle tulee kuitenkin mutkia. Ensinnäkin Barbara ihastuu kollegaansa Andreen ja toiseksi hän kohtaa sosialistisen järjestelmän, häntäkin kaltoimmin kohdelleen nuoren naisen.

Barbaran ohjaaja Christian Petzold on yksi tämän hetken arvostetuimmista saksalaisista ohjaajista, ainakin kriitikkojen ja palkintojenjakajien silmissä. Suomessa hänen kuudesta elokuvastaan on tänään ensi-iltansa saavan Barbaran lisäksi nähty vain esikoisohjaus Vainotut (2000). Petzold kuuluu niin sanottuun berliiniläiseen elokuvantekijäkoulukuntaan. Karkeasti ottaen tämä tarkoittaa sitä, että hänen elokuvansa ovat karhean realistisia ja että ne käsittelevät elämää tämän päivän Saksassa, sanotaan nyt mikrotasolla, pienen ihmisen näkökulmasta. Barbaran myötä Petzold ottaa pienen sivuaskeleen, sillä tässä elokuvassa liikutaan menneessä, 1980-luvulla, poliittisten ideologioiden jakamassa Saksassa.

Barbara on hitaan mietiskelevä elokuva.  Tarinan ja henkilöiden kerroksia kuoritaan auki hitaasti, kiirehtimättä. Barbara vaatii katsojaltaan kärsivällisyyttä, mutta palkitsee sen lopussa. Elokuvan kaihoisat, ahdistavat tunnelmat ja kauniit kuvat jäävät vaivaavat nimittäin mieltä vielä pitkään teatterista poistumisen jälkeen.

Elokuvan naispääosassa nähdään Petzoldin luottonäyttelijä Nina Hoss, joka tekee tässä kerrassaan upean roolin varautuneena, pikkuhiljaa elämälle avautuvana Barbarana. Komean roolin tekee myös karhumainen Ronald Zehrfeld, Barbaran luottamuksen pikkuhiljaa voittavana kollegana, jonka motiiveista ei edes tarinan lopussa voi olla aivan varma.

Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Christian Petzold voitti helmikuisilla Berliinin elokuvajuhlilla festivaalin parhaalle ohjaajalle myönnettävän Hopeisen Karhun.