Hyppää sisältöön

Tutkimusmatkailija Scottin kauan etsitty alus löytyi Grönlannin rannikolta

Terra Nova vei Scottin kohtalokkaalle napamatkalle tasan sata vuotta sitten. Hylkyä on etsitty kauan, mutta silti se löytyi sattumalta.

Brittiläisen tutkimusmatkailijan Robert Scottin alus Terra Nova on löytynyt pitkien etsintöjen päätteeksi merenpohjasta läheltä Grönlannin etelärannikkoa. Yhdysvaltalainen merentutkimusyritys löysi kohtalokkaasti haveroineen aluksen hylyn 300 metrin syvyydestä.

Miltei 60 metriä pitkän hylyn tiedettiin lepäävän jossakin alueella, jolla yhdysvaltalainen Schmidtin meri-instituutti viime kuussa purjehti, mutta tarkkaa paikkaa ei ollut aiemmin onnistuttu löytämään. Nytkin löytö oli satumaa: yhdysvaltalaisalus vain testasi kaikuluotaintaan sopivassa kohdassa.

Hylkyä ei saatane koskaan kotisatamaan Dundeehen. Laiva on niin pahoin vaurioitunut, että sitä tuskin voidaan liikuttaa.

Brian Kelly Discovey Point -museosta

Robert Scott ja hänen miehistönsä yrittivät vuonna 1912 Etelänavalle ennen norjalaista Roald Amundsenia. Amundsen ehti ensin, ja marssilla takaisin alukselle huono varustus koitui Scottin ja muun retkikunnan kuolemaksi. Terra Novalle jääneet saattoivat vain seilata takaisin kotiin ilman johtajaansa.

Liian hauras nostettavaksi

Terra Nova siirtyi hylkeenpyyntialukseksi Kanadaan Newfoundlandiin, ja toisen maailmansodan aikana se kuljetti tarvikkeita liittoutuneille. Viimeisellä matkallaan vuonna 1943 Terra Nova törmäsi jäävuoreen Grönlannin rannikolla syksyllä 1943.

Itsekseen alus ei silti uponnut, vaan Yhdysvaltain merivartiosto tulitti sen merenpohjaan häiritsemästä Yhdysvaltain laivaliikennettä. Miehistö sentään pelastettiin ensin.

- Terra Nova oli Skotlannissa tehtyjen puualusten huippua. Se oli myös yksi aikansa kuuluisimmista aluksista, kertoo Brian Kelly Discovery Point -museosta (siirryt toiseen palveluun) Dundeesta. 

Terra Novaa ei saatane koskaan takaisin kotisatamaan Dundeehen. Laiva vaurioitui tulituksesta niin pahoin, että sitä tuskin voidaan liikuttaa, ja hylky myös lepää hyvin syvällä, Kelly perustelee skotlantilaisessa Daily Record -lehdessä.