1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Mansikkakesä jatkuu pohjoisessa

Kuhina käy Suomen rajan lähellä, Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan yrityksen mansikkapelloilla, jossa asiakas voi itse kerätä marjansa. Erikoisuutena yrityksessä kasvaa enimmäkseen ulkomaan tuontina tunnettua parsakaalta.

Siinä missä etelässä voi tämän kesän mansikoita maistella enää säilöttynä, niin pohjoisessa pääsee vielä pelloille poimimaan vaikka suoraan suuhun.

Mustaherukoilla aloittanut ja nyt vuosikymmeniä marjanviljelijänä toiminut Mattila Bärodling sijaitsee Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa Marielundin kylässä ja nyt isänsä yritystä jatkava Hanne Aasa pitää kulunutta kesää sateista huolimatta hyvänä.

- Meille se on ollut hyvä, ei ole tarvinut niin paljon kastella ja marja on kypsynyt hyvin, Aasa tuumaa.

Hanne Aasa huomauttaa mansikkakesän olevan noin pari viikkoa tavanomaista myöhäisemmässä ja jatkuu loppukesän aurinkoisten säiden ansiosta saman verran pitemmälle kohti syksyä.

- Kyllä esimerkiksi lehdistä näkee, että talvea kohti ollaan menossa, mutta hyvinkin vielä viikon, pari voi mansikoita tulla.

Hanne Aasa

- Kyllä esimerkiksi lehdistä näkee, että talvea kohti ollaan menossa, mutta hyvinkin vielä viikon, pari voi mansikoita tulla.

Yrittäjän isän Lennart Wennbergin aloittama yritys on viime vuosina siirtynyt tyttären vastuulle, mutta leipätyö vie perheen äitiä vielä tilan ulkopuolisiinkin töihin.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

- Isälle tämä oli leipätyö pitkään, mutta minulle nyt lähinnä kesätyö, koska en ole vielä uskaltanut ottaa sitä seuraavaa askelta. Ehkä vuoden, parin päästä, arvioi Hanne Aasa.

Pohjoisen parsaa

Aasan yrityksessä on marjojen lisäksi kasvatettu jo kymmenisen vuotta hyvällä menestyksellä myös parsaa.

- Se on aika vaativa kasvatettava. Sitä kasvatetaan ensin kasvihuoneissa ja sitten siirretän pellolle. Tämä kesä on ollut hyvä parsallekin.

Lähialueen kouluissa rouskutetaan Mattila Bärodlngin parsakaalta ja jonkun verran sitä toimitetaan myytäväksi myös kaupan hyllyltä. Loput myydään tilan pihamyymälästä valmiiksi poimittuna.

Poimijan käsi käy

Pihamyymälästä myydään myös mansikoita, joita voi myös itse kerätä. Marielundissa asuva Sari Tapani käy lapsineen tilalla usein hakemassa vain päivän annoksen.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

- Tästä ei mene yhtään pakkaseen, sillä keräsin vain yhden pienen astiallisen evääksi rannalle, kertoo Tapani.

Hänen Nadja-tyttärelleen poiminta on tuttua jo kesätyön takia.

- Olen ollut täällä Hannelle poimimassa mansikoita ja on se mukavampi kerätä itsellekin, niin tietää, mitä saa eikä ole mitään öttiäisiä ämpärin pohjalla, tuumii äitinsä ja sisarustensa kanssa rannalle suuntaava Nadja.