Flowers of War (DVD) on hienosti kuvattu mutta tarinaltaan turhan tuttu

Batmanina parhaiten tunnettu Christian Bale nähdään pääosassa Kiinan tunnetuimman nykyohjaajan Zhang Yimoun sotadraamassa The Flowers of War. Bale esittää Nanjingissa vuonna 1937 työskentelevää, alkoholisoitunutta hautausurakoitsijaa John Milleria, joka on saanut kutsun valmistaa paikallisen katolisen kirkon papin ruumiin hautajaisia varten.

kulttuuri
Tähtiä.

Pahaksi onneksi kutsu käy samana päivänä kun japanilaiset sotilaat valtaavat kaupungin. Millerin kanssa kirkkoon sodan keskelle jumittuu joukko siellä opiskelevia nuoria naisia ja ryhmä kirkosta suojaa hakevia paikallisessa ilotalossa työskenteleviä naisia.

Urheilun ystävät saattavat muistaa Zhang Yimoun neljän vuoden takaisista Pekingin olympialaisista, joidenka huiman avajaisohjelman hän ohjasi. Elokuvan ystävät puolestaan muistanevat Zhangin ainakin sellaisista historiallisista spektaakkeleista kuin Hero (2002) ja Lentävien tikarien talo (2004). Spektaakkeli on myös tämä Zhangin uusi elokuva, jonka 100 miljoonan dollarin budjetin on sanottu olevan Kiinan elokuvahistorian suurin.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Kiinan ja Japanin vuonna 1937 alkaneen sodan aikoihin. Japanilaiset joukot valtasivat tuolloin osan Kiinasta mukaan lukien maan silloisen pääkaupungin Nanjingin. Japanilaiset sotilaat riehuivat kaupungissa kuutisen viikkoa, joidenka aikana noin 300 000 ihmistä sai surmansa.

Elokuvan ensimmäinen puolisko kuvaa rajuin kuvin japanilaisten vyöryä kaupunkiin. Monet kohtauksista ovat todella rankkoja, mutta niin hienosti kuvattuja, että niitä voi sanoa kauniiksi. Realismissaan tämän, valkokankaalla varmasti hengästyttävän hienon elokuvan alku tuo mieleen Steven Spielbergin elokuvan Pelastakaa sotamies Ryan (1998).

Alun ryminän jälkeen tempo hidastuu ja sotakuvien sijaan huomio kiinnitetään kirkossa olevien ihmisten keskinäisiin suhteisiin, sekä siihen kuinka äärimmäinen tilanne saa itse kunkin toimimaan. Suuria ristiriitoja ei heidän väliltään lopulta löydy, vaan kaikki ovat hyviä ihmisiä ja löytävät sisältään tilanteen vaatimaa epäitsekkyttä ja uhrimieltä. The Flowers of War on komean näköinen sotadraama, mutta tarinaltaan ja henkilöiltään vähän turhan tuttu ja turvallinen tehdäkseen lopulta kovin suurta vaikutusta.