Aamun lehdet: Sonta arvokkainta mitä sikalasta tulee

Perjantain lehdissä ruoditaan hallituspuolueiden kiistaa vanhuspalvelulaista, keskustan kohtalonvaaleja ja sikatilojen kannattavuutta.

Savon Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan kokoomus ja SDP riitelevät nyt johtajuudesta, sillä vanhustenhoidon taso on asia, josta vallitsee lähes kansallinen yksituumaisuus.

Nykymeno ei voi jatkua. Nyt menossa oleva, vahvasti puoluepoliittisesti latautunut nokittelu kertoo kahdesta asiasta: vanhuspalvelulain kehnosta valmistelusta ja lähestyvien kuntavaalien paineesta.

Savon Sanomien mukaan SDP:n eduskuntaryhmän ja muiden ministereiden olisi pitänyt ymmärtää, että korkealla profiililla tehty asettuminen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin taakse vain vaikeuttaa järkevän kompromissin löytämistä laista.

Lehti harmittelee, että SDP:n päätöksen vuoksi julkisuudessa myös yleistyvät arviot, että kokoomus on pääministeripuolueen asemasta huolimatta joutunut hallituksessa demareiden vietäväksi.

Kunnolla purtavaa budjettiriihessä

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) puolestaan iloitsee, että demareiden esitys henkilöstömitoituksesta takaa sen, että budjettiriihesssä on nyt kunnolla purtavaa. Viime vuosina budjettiriihet ovat olleet vain läpihuutojuttuja.

Kokoomuksen piirissä näyttää olevan valmiutta haastaa demarien talouspoliittiset linjaukset, joiden vangiksi pääministeri Katainen helposti näyttää jääneen, arvioi Ilta-Sanomat.

Keskustan kohtalonvaalit

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen puhuu puolestaan kuntavaaleista kohtalonvaaleina keskustalle Suomenmaan (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa. Laanisen mukaan keskustalla ei ole varaa siihen, että kuntavaaleja pidettäisiin seuraavien eduskuntavaalien harjoittelukierroksena.

Keskusta on asettanut tavoitteekseen nousta kuntavaalien ykköspuolueeksi, ja tämä on puolueelle kova tavoite, toteaa Laaninen.

Kuntavaaliehdokkaita on nyt kasassa runsaat puolet tavoitteesta. Keskustalta puuttuu vielä liki 5 200 ehdokasta, kun ehdokasasettelun päättymiseen on aikaa neljä viikkoa. Tämä peli ei vetele, sanoo Laaninen.

Sipilä ei tiedä, mistä kulmasta ampuisi

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) pohtii keskustan tilaa puheenjohtajavaihdoksen jälkeen ja kysyy ihmettäkö ne siellä keskustan kentällä odottivat kun keskikesän gallup-notkahdus on saanut väen liikehtimään levottomasti, vaikka uusi puheenjohtaja ei ole istunut vielä kolmea kuukauttakaan.

Paljon ei ole jäänyt käteen kesäkuun puoluekokouksen hehkutuksesta, kuinka Juha Sipilän johdolla puolue ampaisee temppelin harjalle.

Hiillos on siinä määrin hiipunut, että vanhan keskustajärkäleen Seppo Kääriäisen piti jo julkisuudessa ripittää väkeään, jotta nämä antaisivat Sipilälle työrauhan, kirjoittaa lehti, ja arvioi samaan hengenvetoon Sipilän aloitusta puoluejohtajana sanoilla väritön ja vaisu.

Maalintekopaikkoja hänellä olisi kesän mittaan ollut. Sipilä ei vain oikein näytä tietävän, mistä kulmasta ampuisi, oli sitten kyse velkakriisistä, budjetista tai kuntapolitiikasta.

Lannasta enemmän tuloja kuin sianlihasta

Salon Seudun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan sikatilalliset pelkäävät tosissaan alan sukupuuttoa. Lehti on nostanut otsikkoonsa kuusjokelaisen sikatilallisen arvion tilanteesta: "Paska on arvokkainta, mitä sikalasta tulee".

Kuusjokelainen sikayrittäjä Jukka Eeva saa tällä hetkellä sian lannasta enemmän tuloja kuin itse sianlihasta. Syynä on rehun ja polttoöljyn hinnan raju nousu, kertoo Salon Seudun Sanomat.