Starat eivät saa edes toruja tuntien myöhästymisistä

Maailmanluokan muusikoiden esiintymiset saavat myöhästyä ilman erillisiä sanktioita. Esimerkiksi 12. elokuuta Helsingissä esiintynyt pop-ikoni Madonna aloitti keikkansa lähes kaksi tuntia myöhässä.

kulttuuri
Madonna konsertoi Helsingin olympiastadionilla.
Madonna konsertoi Helsingin olympiastadionilla 12. elokuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Olympiastadionilla nähtyyn Madonnan konserttiin oli ostanut lipun 43 000 fania. Keikan viivästyminen sai järjestäjätaho Live Nation Finlandin väenkin hermostuneeksi.

- Me saimme puolen tunnin välein tietoa aloittamisesta, ja seurasimme tilannetta viranomaisten kanssa. Me emme itse keskustelleet Madonnan kanssa. Hänellä on mukana uskottuja, joiden kautta viestiä lähetetään porras portaalta ylöspäin, kertoo Live Nation Finlandin toimitusjohtaja Nina Castrén.

Myöhästyminen ei johtunut tekniikasta

Live Nation järjestää vuosittain noin sata yli 10 000 katsojaa keräävää musiikkitapahtumaa. Keikkojen myöhästymisiä sattuu silloin tällöin, mutta yli tunnin mittaiset myöhästymiset ovat harvinaisia.

- Tämä Madonnan tapaus on kyllä meidänkin mittakaavassa yksi ennätyksistä. Esiintymisen myöhästyminen ei johtunut mistään tekniikan ongelmista, vaan liittyi puhtaasti Madonnan persoonaan. Hänen harjoituksensa olivat venähtäneet, joten samalla esitykseen valmistautuminen oli viivästynyt, Castrén kertoo.

Vaikutuksia voi olla jopa levymyyntiin

Keikkojen sopimuksissa ei ole määritelty takarajaa esiintymisen aloittamisen ajankohdalle.

- Tällä hetkellä mitään pykälää ei sopimuksista löydy. Asiasta on kylläkin aloitettu kansainvälisellä tasolla ensimmäistä kertaa neuvottelut artistien kanssa. Sanktiot ovat kuitenkin pulmallisia. On vaikeaa luoda niistä sellaisia, että ne hetkauttaisivat artisteja, Live Nation Finlandin toimitusjohtaja Nina Castrén toteaa.

Vaikkei Madonna saanut järjestäjiltä pyyhkeitä, Nina Castren uskoo hänen saaneen varsinkin suoraa palautetta.

- Yleisö, joka on kuitenkin hänen työnantajansa, varmasti jakoi paheksuvia katseita. Ja tuollainen myöhästyminen ja käytös voi vaikuttaa pitkällä tähtäimellä jopa evymyyntiin ja hänen suosioonsa.