1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan asevoimilta puretaan natsiajan takia säädettyjä rajoituksia

Rajoituksilla pyrittiin sodan jälkeen estämään asevoimien väärinkäytön uusiutuminen. Korkein oikeus katsoo, että suuressa hädässä rajoituksia voidaan helpottaa.

Ulkomaat

Saksan korkein oikeus on sallinut Saksan asevoimille sotilasoperaatiot kotimaassa. Oikeus katsoi, ettei toisen maailmansodan jälkeen säädettyyn kieltoon ole enää aihetta. Operaatio edellyttäisi kuitenkin, että Saksaa uhkaa suuri terrori-isku ja monien ihmishenkien menetys.

Liittovaltion asevoimien, Bunderwehrin, käyttö sallitaan vastedes viime keinona, ja operaatiolle on oltava hallituksen siunaus. Pelkästään puolustusministerin lupa ei riitä, korkein oikeus sanoi.

Ilmavoimien hävittäjät on lupa kutsua apuun, jos Saksassa kaapataan lentokone, mutta esimerkiksi mielenosoitusten hillitsemiseen sotilaita ei saa vastakaan käyttää, oikeus rajasi.

Korkein oikeus kumosi näin kuuden vuoden takaisen päätöksensä, jolla se torjui hallituksen toiveen asevoimien käytön sallimisesta mahdollisia terrori-iskuja vastaan. Tuolloin korkein oikeus katsoi, että tiukat kiellot, jotka perustuslakiin säädettiin natsi-Saksan asevoimien väärinkäytön takia, olivat yhä pätevät.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi