Maastopalot ovat lisääntyneet Lapissa

Huolimattomasti sammutetut nuotiot aiheuttavat usein maastopalon.

Kotimaa
Tulipalon tuhoamaa maastoa.
YLE

Kuiva sääjakso on lisännyt maastopalojen määrää Lapissa. Kuluneen viikon aikana palokunnat ovat saaneet jo 11 hälytystä, kun elokuun alkuun mennessä maastopaloja oli 15.

Tämän viikon aikana maastoa on pelastuslaitoksen mukaan palanut yhteensä vajaat 10 hehtaaria. Lapin pelastuslaitos muistuttaa maastossa liikkujia asianmukaisesta tulenkäytöstä.

- Metsäpalovaroitusalueilla avotulen teko metsään tai sen läheisyyteen on kielletty. Perinteisesti sorsastuskauden alku on lisännyt palojen määrää. Syynä ovat usein huolimattomasti sammutetut nuotiot, sanoo valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitoksesta.

Pelastuslaitos ohjeistaa kulotuksesta

Muita ihmisen aiheuttamia maastopaloja ovat olleet muun muassa ajoneuvoista heitetty palava savuke, metsätyökoneiden käyttö kuivassa maastossa sekä kertakäyttögrillien varomaton käyttö.

- Viikonlopuksi ennustetut paikalliset sateet eivät välttämättä riitä poistamaan metsäpalovaaraa, painottaa Soppela.

Soppelan mukaan maastopaloja syttyy erityisesti alkukesästä heinikkojen kulotuksesta, sekä risujen ja puujätteiden poltosta. Näistä toimista tulee pidättäytyä metsäpalonvaroituksen aikana.

Lapin pelastuslaitos on laittanut ohjeita kulotuksesta ja avotulen teosta verkkosivuilleen. Sivuilta löytyy myös lomake kulotuksista ilmoittamiseen.