Romanssimusiikki yhdistää kansoja

Tarinoita kertovan romanssimusiikin kieli on universaali. Näin ajattelee romanssimusiikin puolestapuhuja, suomalais-venäläistä kulttuuriyhteistyötä tekevä Elena Putina.

kulttuuri
Mari Palo esiintyy Meidän Romanssi -konsertissa Imatralla.
Yle

Imatralla on jo vuosia edistetty romanssimusiikin suosiota. Romanssisävelien puolesta on puhunut venäläislähtöinen, jo parikymmentä vuotta Suomessa asunut Elena Putina. Hän on itse esiintynyt erilaisten kokoonpanojen kanssa ja järjestänyt lukuisia konsertteja.

Perjantaina Imatralla toteutuu yksi Elenan unelma, kun Rauhan areenalla järjestetään mittava Meidän Romanssi -gaalakonsertti. Konsertissa esiintyvät muun muassa Mari Palo, Jari Sillanpää ja Tatjana Bulanova. Lukuisia artisteja säestävät Sinfonia Lahti sekä venäläinen Terem Quartet.

Kyseinen konsertti on osa useamman vuoden yhteistyötä, jota on tehty imatralaisten ja pietarilaisten kesken. Elena Putina puhuu kulttuurisillasta.

- Projektin nimi on Meidän Romanssi -kulttuuridialogi, ja sen katon alle mahtuu paljon. Tämä on myös meidän maidemme, kansojen, ihmisten ja muusikoiden romassi, se yhdistää paljon!

Romanssimusiikilla on Putinan mukaan juuret eri puolilla maailmaa. Hänen mielestään melankolinen, mutta samalla temperamenttinen musiikki puhuttelee myös suomalaisia.

- Yhden kappaleen aikana voidaan kertoa tarina koko elämästä, Elena Putina kuvailee romanssimusiikkia.

Esimerkkejä romanssikappaleista ovat muun muassa Mustat silmät, Oi niitä aikoja ja Olen kuullut on kaupunki tuolla, Putina luettelee.

Viime vuonna Meidän Romanssi -konsertti veti Pietarissa noin 4000 kuulijaa.

Konsertti taltioidaan ja Yle esittää sen myöhemmin syksyllä.