Älypuhelin saattaa seota jopa kuumista poskista

Ihmiset kastelevat kännyköitään yhä tasaiseen tahtiin heittelemällä niitä järveen tai vessanpönttöihin. Älypuhelin voi kuitenkin kostua herkästi vaikkapa lenkkeilijän taskussa. Kosketusnäyttö saattaa seota jopa kesken puhelun, jos näyttö koskettaa kuumentunutta poskea, koska ihon sähköjohtavuus voi aktivoida näytön ja lopettaa tai mykistää puhelun.

tekniikka
Grafiikka naisesta soittamassa kännykällä.
Yle

Helsinkiläinen Helka Julkunen toi älypuhelimensa huoltoon: syy oli se perinteinen.

- No se humahti vessanpönttöön. Kun oli uudet kesähousut jalassa ja niissä on erilaiset taskut kuin ennen, niin sinne sitten vaan meni. Kävi siis köpelösti.

Grafiikka puhelimesta vessanpöntössä.
Yle

Julkunen kertoo, että hän olisi tuonut luurinsa huoltoon ilman vesivahinkoakin, koska hänen kosketusnäyttöpuhelimensa on usein pimentynyt sekä työpaikalla Helsingissä, että matkoilla Euroopassa, vaikka kentässä ei olisikaan ollut vikaa.

- Se on tosi ärsyttävä tilanne, kun huomaa, että yhteys ei ole ollut päällä moneen tuntiin. Kun ei edes tiedä, että yhteys on ollut pois päältä, kun se ei tietenkään varoita eikä piipitä. Minä en ollut missään Alpeilla kiipeilemässä ja roikkumassa jossain köydessä, vaan olen ollut ihan sivilisaation keskellä, Julkunen ihmettelee.

Kosketusnäytöt sammuilevat, jumittavat, pimenevät

Nykyajan luurit voivat pimetä huomattavasti vähemmästäkin kosteudesta kuin vessanpönttöön pulahtamisesta: puhelin voi kostua vaikkapa lenkkeilijän taskussa tai jos ihminen vastaa puhelimeen sateella.

Puhelimista suorastaan tulvii valituksia kuluttajaneuvojille. Valituksen aiheita on monia.

- Kosketusnäytöt sammuilevat, jumittavat, näyttö on pimeänä, näyttö ei ota kosketusta vastaan, vaikka on se kosketusnäyttö, puhelinta ei ole voinut sulkea, luettelee johtava kuluttajaoikeusneuvoja Nina Konu Itä-Uudenmaan maistraatista.

- Meillä ainakin näkyy se, että kosketusnäyttö ei jollain lailla toimi tai että näyttö hajoaa.

Meillä ainakin näkyy se, että kosketusnäyttö ei toimi tai hajoaa.

Nina Konu

Jos viat johtuvat kapulan kastumisesta tai pienestäkin kostumisesta, se on yleensä käyttäjän vika: koska puhelimet ovat niin herkkiä kosteuden suhteen, kuluttaja häviää yleensä kauppiaalle kostumisjutuissa, Konu kertoo.

Huoltoon tuodaan jonkin verran puhelimia, joiden kosketusnäyttö menee päälle puhelun ollessa käynnissä. Helka Julkusen käyttämässä huoltoliikkeessä selvitetään aina mistä näytön aktivoituminen puhelun aikana johtuu. Aina syytä ei ole helppo heti löytää.

- Lähtökohta on, että se näyttö ei ole aktiivisena, kun puhelu on korvalla käynnissä. Mutta sitten tietysti puhelin saattaa liikahtaa tai mitä tahansa saattaa tapahtua, että tämmöinen tunnistin ei ehdi reagoimaan tai jotain muuta. Sitten pitää selvittää että mistä se johtuu, kertoo Mobile Spa -huoltoliikkeen huoltopäällikkö Mika Aartti.

Posken sähköjohtavuus voi katkaista puhelun

Kosketusnäyttöjen temppuilu voi johtua myös siitä, että laitteita ei ole testattu tarpeeksi ennen kuin ne on pistetty myyntiin. Näin kuluttajat joutuvat huutelemaan luureihinsa ja testailemaan itse keskeneräisiä puhelimiaan, kerrotaan Teknologian tutkimuskeskuksesta VTT:stä.

Teknologiapäällikkö Petteri Alahuhta ei silti osaa lonkalta arvioida, onko puhelun aikana aktivoituva näyttö vika vai ominaisuus.

Kosketusnäyttö perustuu ihon sähköjohtavuuteen, joten kosketuksen tunnistaminen voi olla laitteessa hyvinkin herkällä.

Petteri Alahuhta

Kaiken lisäksi joillakin ihmisillä puhelut katkeavat ja mykistyvät helpommin kuin toisilla. Alahuhta uskoo, että kosketusnäyttö voi olla niin herkkä, että se voi seota jopa lämmenneen posken ihon sähköjohtavuuden takia. Eli jos posket kuumottavat, näyttö saattaa aktivoitua ja puhelu katketa tai mykistyä.

- Joillakin puhelin on mykistynyt niin, että on ollut vaikka urheilemassa ja poski on selvästikin kosteana. Koska kosketusnäyttö perustuu ihon sähköjohtavuuteen, niin kosketuksen tunnistaminen voi olla laitteessa hyvinkin herkällä, sanoo Petteri Alahuhta.

Toisin sanoen voisi ajatella, että paljon hikoilevalla henkilöllä puhelin mykistyy useammin kuin viileämmällä persoonalla.

- Se voi ehkä olla niin. Minulla ei ole asiasta tieteellistä näyttöä tai laajoihin mittauksiin tai testeihin pohjautuvaa tietoa, mutta asia on tullut esille, kun olemme pohtineet, millaisia ominaisuuksia ja ongelmia kosketusnäytöissä on, Alahuhta sanoo.

Ihon sähköjohtavuusominaisuutta käytetään hyväksi myös valheenpaljastimissa: kun valehteleva ihminen hikoaa, niin ihon sähköjohtavuudessa tapahtuu muutoksia, jotka valheenpaljastin raportoi.