1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitajat kirjoittivat ensimmäiset reseptinsä

Ensimmäiset pohjalaiset sairaanhoitajat ovat päässeet hyvin alkuun lääkemääräyksien antamisessa potilaille. Valvira myönsi reilu kuukausi sitten rajatun reseptin kirjoitusoikeuden 38 hoitajalle. Kaksi heistä työskentelee JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän palveluksessa.

lääkemääräykset
Päivystävä hoitaja Tuija Mäntylä työssään päivystyvastaanotolla.
Päivystävä hoitaja Tuija Mäntylällä on rajattu reseptinkirjoitusoikeus.

Ilmajoella sairaanhoitajat Raija Vierikko ja Tuija Mäntylä ovat totutelleet reseptin kirjoitushommiin kesälomiensa jälkeen. Tilanne on aivan uusi, koska he ovat ensimmäisten koulutettujen hoitajien joukossa, joilla on lupa lääkemääräysten antamiseen potilaille.

Diabeteshoitaja Raija Vierikko kirjoitti ensimmäisenä nimensä reseptiin, jolla hän jatkoi asiakkaan nesteenpoistolääkitystä.

- Kyllä se piti moneen kertaan tarkistaa, että onko kaikki oikein. Hieno juttu, ikuisesti muistan.

- Tietysti tämä on ollut jännittävää! Diabeetikkoasiakkaat ovat ottaneet muuttuneen tilanteen hyvin vastaan. Sellaista ongelmaa on ollut, että samalla reseptillä voi olla lääke, jota saan jatkaa, mutta toista en saa jatkaa. Silloinhan se menee lääkärin jatkettavaksi, Raija Vierikko jatkaa.

Tuo sujuvuutta hoitoon

Sairaanhoitajilla on rajattu oikeus määrätä lääkkeitä muun muassa angiinaan, silmätulehduksiin tai virtsatietulehduksiin. Hoitajat voivat myös jatkaa hoitosuunnitelman mukaisesti lääkärin jo aiemmin määräämiä reseptejä. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi kolesteroli-, verenpaine- ja astmalääkkeet.

- Vaikka reseptien kirjoittaminen ei ajallisesti vie niin kovin paljon lääkärin aikaa, niin kyllä ne siellä lisänä ovet. Toivottavasti pystymme helpottamaan sitä painetta. Varsinkin tämä päivystysvastaanotto tahtoo olla aika ruuhkainen, päivystävä hoitaja Tuija Mäntylä kertoo.

Raija Vierikko ja Tuija Mäntylä ovat tyytyväisiä siihen, että puolentoista vuoden koulutus antoi myös varmuutta ja tietotaitoa potilaan vaivojen tutkimiseen. Molemmat toivovat, että nykyinen rajattu reseptien kirjoitusoikeus laajenisi pian uusiin lääkeryhmiin.

Palkkaus epätasa-arvoista

Uuden toimintamallin varjopuolena sairaanhoitajat ovat kokeneet, että uudesta työtehtävästä maksettava korvaus ei ole kaikissa työpaikossa riittävä. Palkanlisä reseptien kirjoituksesta voi vaihdeilla noin kolmestasadasta viiteensataan euroon työnantajasta riippuen.

- Kukaan ei tietysti ole tyytyväinen siihen, jos naapuri saa enemmän samasta työstä palkkaa, perustelee pääluottamusmies Riikka Orava Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksesta.

Epätasa-arvoinen palkkaus on heijastunut myös koulutukseen hakeutumisessa.

Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä neljä hoitajaa valmistunut koulutuksesta. Muutama osallistuu parhaillaan koulutukseen, jolla hoitajat saavat rajatun reseptinkirjoitusoikeuden.

Lue seuraavaksi