Metsälle ei ole asiaa elleivät metsästyspaperit ole plakkarissa

Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen kertoo, että tänä vuonna kaikille metsästäjille ei ole saapunut metsästyskorttia. Metsälle ei kuitenkaan saa mennä ellei tarvittavat luvat ja maksut ole kunnossa.

metsästys
Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen
Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen

Metsästyskausi on ovella. Sorsastus ja karhunmetsästys alkaa 20 päivä elokuussa. Riistapäällikkö Petri Vartiainen muistuttaa, että metsästyskortti tai todiste riistanhoitomaksusta pitää löytyä, mikäli mielii metsälle.

- Meille on kantautunut tieto, että kaikille metsästäjille ei ole saapunut metsästyskorttia. Jos on semmoinen tilanne, että Metsästäjälehti on tullut mutta korttia ei ole mukana, niin pitää ottaa yhteyttä riistakeskuksen palvelunumeroon ja lähteä hakemaan sitä sieltä, Vartiainen kertoo.

Pelisäännöt tärkeä muistaa

Suomen riistakeskus muistuttelee ennen metsästyskauden huipentumista muistakin pelisäännösitä. Esimerkiksi vesillä liikkujat ja mökeillänsä aikaa viettävät on otettava huomioon.

- Aina metsästyksessä on otettava se turvallisuus huomioon. 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta ei saa metsästää ilman erillistä lupaa, Vartiainen sanoo.

Metsästystekniikkaankin kannattaa kiinnittää huomiota. Ylivoimaisesti suurin syy lintujen haavoittumiseen on ampuminen ylipitkältä matkalta. Esimerkiksi haulikolla ei kannata possautella sorsia kauempaa kuin 30 metrin etäisyydeltä.

- Tänä päivänä vesilinnustajat ovat kuiitenkin valistuneita ja perehtyneet lajien tunnustamiseen. Myös ampumataitoa on ylläpidetty ja opittu miettimään ampumamatkat sopiviksi, Vartiainen toppuuttelee.

Rajoitettuja metsästyskantoja myös tänä vuonna

Elokuun 20. päivästä saa metsästää sinisorsia, taveja, heinätaveja, jouhisorsia, lapasorsia haapanoita, telkkiä, punasotkia, tukkasotkia, nokikanoja ja kanadanhanhia sekä merilinnuista haahkoja.

Suomen riistakeskuksen mukaan jouhisorsan kannan taantuma laskee, joten Suomen riistakeskus suosittelee sen metsästyksen välttämistä. Muita taantuneita lajeja ovat heinätavi, punasotka ja tukkasotka.

Metsähanhen metsästystä on rajoitettu, ja metsähanhen metsästys alkaa koko maassa vasta syyskuussa.