Rovaniemen teatteri sai johtajakseen joukkuepelaajan

Juha Vuorinen vertaa teatterin johtamista jalkapalloon. Hän itse toimii vapaa-aikanaan keminmaalaisen jalkapalloseuran juniorijoukkueen johtajana, mutta teatterinjohtajana hän painottaa joukkuepeliä.

Juha Vuorinen
Rovaniemen teatterin johtaja Juha Vuorinen
Uusi teatterinjohtaja nuuhkii rovaniemeläistä kulttuurihenkeä. Kuva: Hillevi Antikainen / Yle

Rovaniemen teatterin uusi johtaja Juha Vuorinen kävi jo keväällä useaan kertaan tutustumassa tulevaan työpaikkaansa.

- Silloin käytiin läpi lähinnä käytännön asioita ja paperia työnnettiin nenän eteen, että perehdy tuohon, Vuorinen muistelee.

Joitakin tulevista työtovereistaan hän tapasi jo tuolloin, mutta nyt syyskauden alettua hän on tavannut heidät kaikki. Vuorinen aikoo tavata kaikki työtoverinsa myös erikseen ihan kahden kesken.

- Hyvin vapaamuotoisesti tosin. Haluan tutustua ihmisiin ja kuulla, mitä kenenkin sydämellä on ja mitä toiveita tai vaatimuksia kukin työlleen asettaa.

Minulla ei ole tarvetta päästä keekoilemaan, että minä tässä olen se teatterinjohtaja.

Juha Vuorinen

Johtaja syöttää palloa

Juha Vuorinen vertaa teatterin johtamista peliin jalkapallokentällä. Oma toiminta juniorijalkapalloilun parissa on hänen mielestään verrattavissa teatterin johtamiseen.

- Työ teatterinjohtajana on samankaltaista kuin harrastukseni juniorijalkapalloilun joukkueenjohtajana eli pyrin mahdollistamaan ne olosuhteet, joissa muut voivat toimia. Teatterissa pyrin varmistamaan, että se taiteellinen prosessi saisi toteutua mahdollisimman vapaasti, Juha Vuorinen luonnehtii.

Juha Vuorisen mielestä teatterin tekeminen on myös verkostoitumista. Vuorisen mukaan johtajan kontolla on toimia linkkinä teattterin ja ympäröivän yhteiskunnan välillä.

- Ja jotta jokaisen teatterilaisen ei tarvitsisi, minun työsarkaani kuuluu myös käydä niissä vähän tylsemmissäkin tilaisuuksissa. Niissä, joissa puhutaan vaikkapa vain rahasta, Juha Vuorinen lohkaisee.

Tempperamenttisen työyhteisön johtajalta edellytetään myös diplomaatin taitoja, joita Juha Vuorisen ei vielä ole tarvinnut Rovaniemellä itsestään kaivaa.

- Pyrin löytämään yhteisiä linjoja ja sopuratkaisuja, jotta hampaankoloon ei jäisi pahaa mieltä. Toivon, että mahdollisissa konfliktitilanteissa pöytä putsattaisiin ja tehtäisiin iloisella mielellä töitä.

- Minulla ei ole tarvetta päästä keekoilemaan, että minä tässä olen se teatterinjohtaja - nähkää vain minut, Juha Vuorinen heittää.

Rauhallisuus kätkee kipinää

Juha Vuorisen mukaan moni ajautuu hallintohommiin teattereissa siksi, että kukaan muu ei päädy niitä tekemään. Hän itse on havainnut, että niihinkin voi motivoitua ja löytää niistä mielekkyyttä jopa niin, että niitä tekee mielellään. Pelkästään hallintomiehenä hän ei kuitenkaan itseään pidä.

- Kyllä se taiteilijasielu jossain sopukoissa on ja koittaa pujahtaa esiin. En ehkä ulkoisesti näytä kaikkein räiskyvimmältä taiteilijasielulta, mutta kyllä sisällä aina kytee ja palaakin, tyynen oloinen teatterimies raottaa.

Tavoite aina A-rajalla

Rovaniemen teatterin vajonneet katsojaluvut eivät ole Juha Vuorisen mukaan lannistaneet ilmapiiriä työntekijöiden keskuudessa. Katse on jo eteenpäin. Katsojalukuja pyritään nostamaan tekemällä hyvää teatteria.

- Rimaa ei lähdetä ylittämään siitä, mistä se on matalimmalla. Kyllä se pitää olla se A-raja, millä tulosta tehdään.

Teatterinjohtaja Juha Vuoriselle ei riitä, että esitys saadaan ensi-iltaan.

- Se pitää saada sinne komeasti ja niin, että se kiinnostaa niin tekijöitä kuin yleisöäkin.