Pussy Riotin jäsenet todettiin syyllisiksi

Tuomari ei vielä ilmoittanut, langettaako hän venäläisen naisryhmän punkperformanssista vankeutta.

Ulkomaat
Pussy Riot -ryhmän jäsenet osallistuivat oikeudenkäyntiinsä Moskovassa perjantaina.
Pussy Riot -ryhmän jäsenet osallistuvat oikeudenkäyntiinsä Moskovassa perjantaina.Natalia Kolesnikova / AFP

Oikeus on todennut venäläisen Pussy Riot -ryhmän kolme jäsentä syyllisiksi huliganismiin. Nadezhda Tolokonnikova, Maria Aljohina ja Jekaterina Samutshevitsh olivat suunnitelleet tarkkaan esiintymisensä, joka rikkoi uskonrauhaa ja yleistä järjestystä, tuomari Marina Syrova sanoi.

Syrovan odotetaan julistavan tuomionsa myöhemmin perjantaina. Syyttäjä on vaatinut kolmen vuoden vankeustuomiota.

Pussy Riot esitti tuolloisen pääministerin Vladimir Putinin vastaisen kappaleen Moskovassa Kristus Vapahtajan katedraalissa helmikuussa ennen Venäjän presidentinvaaleja.

Putin pyytäköön anteeksi.

Nadezhda Tolokonnikova, Pussy Riotin jäsen

22 - 29-vuotiaat syytetyt pidätettiin maaliskuussa, ja he ovat olleet siitä saakka tutkintavankeudessa. Seitsenpäiväinen oikeudenkäynti päättyi viime viikolla. Sitä on arvosteltu näytösluontoiseksi ja verrattu jopa Josif Stalinin aikaisiin oikeudenkäynteihin.

Anteeksipyyntö uskoville

Tolokonnikova, Aljohina ja Samutshevitsh ovat pyytäneet anteeksi, jos loukkasivat esityksellään jonkun uskonnollisia tunteita. He sanovat halunneensa muistuttaa, etteivät Venäjän kansalaisvapaudet ole juuri edistyneet Putinin 12-vuotisen vallan aikana.

Tolokonnikova sanoi ennen tuomion julistamista, että Putinilta hän ei koskaan pyydä anteeksi. Pyytäköön hän sen sijaan itse, Tolokonnikova sanoi Novaja Gazeta -lehden haastattelussa.

Pussy Riotin jäsenten pitkä pidätys ja oikeudenkäynti ovat nostattaneet paljon arvostelua eri puolilla maailmaa. Perjantaina ryhmän jäsenten ja Venäjän sananvapauden puolesta osoitettiin mieltä eri puolilla maailmaa, muun muassa Helsingissä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP