1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitajat

Angiinareseptin voi saada jatkossa hoitajalta

Tuskaisen pitkät jonot lääkärille reseptin saamiseksi voi kohta unohtaa. Täydennyskoulutusta saaneet hoitajat voivat Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella määrätä potilaille tiettyjä lääkkeitä syksystä lähtien. Jatkossa siis osa potilaista pystyy hoitamaan asiansa hoitajan kanssa, eikä lääkäriä tarvita ollenkaan.

sairaanhoitajat
Sairaanhoitaja käsittelee reseptiä lääkekaapilla.
YLE

Angiinapotilaan aika yhteispäivystyksessä lyhenee, kun hänen koko käyntinsä hoitaa yksi hoitaja. Käyntiä rauhoittaa se, että turhat ravaamiset lääkärin luona vähenevät, kun hoitaja saa valtuuden kirjoittaa myös reseptin.

- Uskon, että etenkin kroonisten sairauksien kohdalla asiat helpottuvat. Näin myös lääkärien työ keskittyy enemmän vaativampiin tehtäviin, kertoo operatiivinen ylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä.

Kaikista ei kouluteta reseptihoitajia

Kaikista hoitajista ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä reseptien kirjoittajia. Pääsääntöisesti laajavastaisia hoitajia koulutetaan päivystävistä sairaanhoitajista, sydänhoitajista sekä kroonisten sairauksien hoitajista.

- Ennen koulutukseen hakeutumista on hyvä miettiä, jaksaako kantaa vastuun, mitä koulutus tuo tullessaan. Taustalla tulee olla myös paljon opintoja sekä kokemusta, kertoo Suonsyrjä.

Myös Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston hoitajilla olisi halukkuutta lähteä koulutukseen, mutta ruotsinkielistä koulutusta ei järjestetty koko maassa niukan osanottajamäärän vuoksi.

Idea Isosta-Britanniasta

Laajavastaisten hoitajien työnkuvaa on kehitetty Suomessa jo kauan. Innostus lähti Isosta-Britanniasta, jossa hoitajat aloittivat reseptien jaon onnistuneesti. Vielä muutama vuosi sitten Suomessakin kauhisteltiin uutta tapaa, mutta jo asiakkailta on tullut vai hyvää palautetta.

- Suomessa on hyvin vähän lääkkeitä, jotka voi määrätä hoitaja, huomauttaa Suonsyrjä.

Lue seuraavaksi