Eroottinen kuunnelma ammentaa True Bloodista

Ylen uusi kuunnelmasarja yrittää saada nuoret innostumaan kuunnelmista. Houkuttimena toimii Herra Ylpön samettinen baritoni.

Hannele Lauri (roolissa: Femme Fatale), Alina Tomnikov (Kultakutri) ja Herra Ylppö (Saatana). Kuva: Pauli Boström / Yle

Ylen radioteatteri houkuttelee nuoria aikuisia kuunnelman pariin uudella eroottisella trillerillä. Pet Shop - aikuisten kauhusatu -nimisen kuunnelmasarjan esikuvina ovat olleet tv:n suosikkisarjat Twin Peaks ja True Blood. Näyttelijöinä kuullaan muun muassa Herra Ylppöä ja Hannele Lauria.

Kuusiosainen kuunnelmasarja sijoittuu helleaallossa rypevään itä-Helsinkiin, jossa ihmisten seksuaaliset halut ja väkivalta heräävät. Sarjan on kirjoittanut Finlandia-palkintoehdokkaana Huorasatu-esikoisromaanillaan ollut Laura Gustafsson, jolle erotiikasta kirjoittaminen oli haastavaa.

- Tykkään kirjoittaessani sanoa asioita suoraan. Vihjailevuus ja rivien välissä oleminen ovat minulle hankalia asioita, Gustafsson nauraa.

Radiossa toimivat rajutkin kohtaukset

Ylen Radioteatteri on kaivannut jo pitkään sitä, että kuunnelmissa käsiteltäisiin erotiikkaa. Pet Shop -kuunnelmasarjan ohjaajan Sakari Hokkasen mielestä erotiikka toimii radiossa.

- Radio on siitä kiitollinen väline, että se jättää paljon tilaa kuulijan mielikuvitukselle. Me voimme tehdä aika inhottaviakin kohtauksia ilman, että tulee sellaista television, elokuvan tai näyttämön ongelmaa näyttelijän ruumiin esineellistymisestä.

Tekijöiden mukaan tarkoituksena ei ole ollut kuitenkaan tehdä pornoa, vaikka rajanveto voi toisinaan olla hankalaa.

- Meidän kolmekymppisten sukupolven näkemys erotiikasta on hyvin toinen kuin mitä se on ollut esimerkiksi 70-luvulla, jolloin Emmanuelle oli kova juttu, Hokkanen muistuttaa.

Herra Ylppö ja naisiin vetoava ääni

Eroottisella trillerillä pyritään tavoittamaan erityisesti pari-kolmekymppisiä naisia. Houkuttimena toimii näyttelijäksi pestattu Herra Ylppö.

- Ylppö tekee tällaisen Saatanan roolin, johon kaksi naista hullaantuu. Roolitusta miettiessäni hain sellaista henkilöä, joka voisi tuoda persoonansa mukaan roolihenkilöön. Toinen asia oli se ääni, että kun se avaa suunsa, niin tytöillä pöksyt kostuu. Ylpön samettinen baritoni tuli mieleen ja se oli aivan oikea ratkaisu, sanoo ohjaaja Sakari Hokkanen.

Eroottisella trillerillä halutaan siis saada kuunnelmien pariin uutta yleisöä karkottamatta perinteisiä kuuntelijoita.

- Uskon, että tämä tuo kuunnelman pariin sellaisia kuulijoita, jotka eivät ole mahdollisesti kuunnelleet kuunnelmaa ikinä. Ainoastaan ehkä koulun äidinkielen tunnilla. Jos sellainen tavoite saavutetaan, niin onhan se jo arvokasta sinänsä, Hokkanen sanoo.

Pet Shop - aikuisten kauhusatu kuullaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 2.9-7.10 klo 15.00. Jaksot löytyvät myös Yle Areenasta.