Sorsastuskauden alku metsästäjien mieleen

Sorsastuskausi alkaa tänään tasan kello 12. Keski-Suomessa jahtiin osallistuu jopa 7000 sorsastajaa. Tärkein saalislintu on sinisorsa.

sorsastus
Metsästäjä rannalla haulikon kanssa.
Sorsastuskauden alku vetää metsästäjiä rannoille.Yle

Sorsastuskausi alkaa tänään puoliltapäivin. Tärkeimpiä saalislintuja ovat sinisorsa, tavi, telkkä ja haapana. Niiden kannat ovat tänä syksynä tavanomaisella tasolla. Keski-Suomessa sorsajahtiin lähtee useita tuhansia metsästäjiä.

Useimmille jahdin avaus on kauden tärkein tapahtuma, kertoo riistanhoidonneuvoja Olli Kursula Keski-Suomen Riistakeskuksesta.

- Sorsajahtihan on hyvin suosittu jahtikauden avaus. Tuommoinen kolmasosa kaikista metsästäjistä käy sorsajahdissa . Ei ne kaikki avauspäivänä ole liikkeellä varsinkaan nyt kun se on maanantai, mutta kyllä meillä Keski-Suomessa sorsajahdissa käy tuommoiset 6000 - 7000 metsästäjää.

Metsästykseen toivotaan malttia

BirdLife Suomi ja Suomen Metsästäjäliitto muistuttavat sorsastuskauden alkaessa lajintunnistuksesta ja hyvistä metsästäjätavoista. Ammuttava lintu on aina tunnistettava varmasti ennen laukausta. Ampumamatka on pidettävä riittävän lyhyenä, mikä haulikolla metsästettäessä tarkoittaa alle 30 metrin matkaa.

Noutavan koiran käyttö metsästäjän apuna on ehdottoman suositeltavaa. Järjestöt suosittelevat, että vesilintujen metsästys kohdistettaisiin etupäässä kannankehitykseltään vakaisiin ja runsaslukuisiin lajeihin, kuten sinisorsaan ja telkkään.