1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Industrial-rockin ystävä kuvitti Wagnerin mammuttiteoksen

Amerikkalainen videotaiteen pioneeri ja johtotähti Bill Viola innostuu Wagnerista ja Nine Inch Nails –yhtyeestä.

kulttuuri
Orkesteri ja laulajia Tristan ja Isolde -oopperan harjoituksissa.
Esa-Pekka Salonen johtaa Radion sinfoniaorkesteria Helsingin Musiikkitalossa Wagnerin Tristan ja Isolde -oopperan harjoituksissa. Orkesterin ja laulajien taustalla pyörii yhdysvaltalaisen Bill Violan videotaideteos.Yle

Kansainväliset suurteokset saapuvat Suomeen viiveellä.

Helsingin juhlaviikot tuo Musiikkitaloon mammuttimaisen Wagner-paketin, joka sai maailmanensi-iltansa Pariisissa seitsemän vuotta sitten.

Alkunsa projekti sai Los Angelesissa vuonna 2004, kun Esa-Pekka Salonen työskenteli Los Angeles Philharmonic –orkesterin johdossa.

Lähes viisituntisen oopperan on visualisoinut amerikkalainen Bill Viola (s. 1951), jota pidetään yhtenä koko videotaiteen avainhenkilöistä maailmalla.

Aiheita taideteoksiin on haettu yhtä lailla Fidzin-saarivaltion hindujen tulikävelystä kuin autiomaan kangastuksista. Viola on työskennellyt 70-luvun lopulta lähtien yhdessä vaimonsa Kira Perovin kanssa.

Vastahakoinen taiteilija

Esa-Pekka Salosen ja amerikkalaisohjaaja Peter Sellarsin Wagner-projektiin Viola saatiin mukaan vain taivuttelulla.

– Olin kauhuissani, sillä kyse oli oopperasta, siinähän lauletaan kovaa. En päässyt siihen sisään, Viola hymyilee.

Wagnerin suurteos ja klassikko-ooppera Tristan & Isolde avautui Violalle vasta sen jälkeen, kun hän heitti oopperasta tehdyt taltioinnit syrjään, ja alkoi lukea oopperan tekstiä, librettoa. Wagner kirjoitti itse oopperoidensa tarinat.

– Se ei ole ulkoista esittämistä, mitä ooppera enimmäkseen on. Se on täysin sisäistetty tapa tarkastella ihmistä. Ihminen avataan sisältäpäin, kuten itsekin taiteilijana teen. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, että myös Wagner tekee niin.

Trent Reznorista Wagneriin

Viola käyttää videoteoksissaan usein ihmisiä yhdistäviä asioita, kuten syntymää ja kuolemaa.

Hän on hankkinut kokemusta konsertin ja videon, musiikin ja kuvan yhdistämisestä muun muassa amerikkalaisesta industrial-bändistä.

– Tein ison teoksen Nine Inch Nails -yhtyeelle. Molemmat ovat inspiroineet minua tavattomasti, sekä Wagner että se. Yhtyeen keulahahmo Trent Reznor tekee ällistyttävää oopperaa omalla tavallaan, Viola toteaa.

Tristan & Isolden ensi-ilta on lauantaina 18. elokuuta Helsingin Musiikkitalossa.

Lue seuraavaksi