YK: Pakolaisvirta Syyriasta yltyy

Taistelujen yltyessä myös humanitaarinen tilanne Syyriassa on heikentynyt, sanovat avustusjärjestöt.

Ulkomaat
Syyrialaiset pakolaiset odottavat rekisteröitymistä Turkin ja Syyrian rajalla.
Syyrialaiset pakolaiset odottivat rekisteröitymistä Turkin ja Syyrian rajalla Hatayssa 12. elokuuta.EPA / Cem Ozdel / Anadolu Agency

YK:n mukaan Syyriasta naapurimaihin paenneiden määrä on kasvanut voimakkaasti viime aikoina. Turkissa, Jordaniassa, Libanonissa ja Irakissa on yhteensä yli 170 000 rekisteröityä pakolaista. Turkkiin paenneista noin 40 prosenttia on tullut elokuun aikana.

Yhdeksässä pakolaisleirissä Turkissa elää nyt lähes 65 000 syyrialaista. Pelkästään tiistain ja keskiviikon aikana noin 3 500 ihmistä pakeni Turkin Hatayn ja Kilisin maakuntiin Syyrian pohjoisosassa sijaitsevista Alepposta, Azazista, Idlibistä ja Latakiasta.

Jordaniaan saapui yksin torstaiyönä tuhatkunta pakolaista, ja siellä on rekisteröityjä pakolaisia jo noin 47 000.

Syyrian sisällä kodeistaan paenneita on noin 1,2 miljoonaa, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Monet ovat majoittuneet kouluihin tai muihin julkisiin rakennuksiin.

Avustusjärjestöjen mukaan humanitaarinen tilanne on kärjistynyt Syyriassa taistelujen kiihtyessä. Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan Syyrian Punainen Puolikuu evakuoi mahdollisuuksien mukaan sairaita ja haavoittuneita sekä toimittaa hätäapua.

Viime päivinä järjestö on vienyt apua noin 25 000 pakolaiselle, jotka ovat majoittuneet 62 kouluun pääkaupungissa Damaskoksessa. Lisäksi järjestö on vienyt ruokaa, patjoja ja hygieniatarvikkeita muun muassa Aleppoon ja Homsiin.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos sanoi torstaina, että jopa 2,5 miljoonaa syyrialaista tarvitsee apua.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maaseudulla Damaskoksen alueella on puhjennut ripulia, koska jätevesi on saastuttanut vesivarastoja. WHO:n Syyrian viranomaisilta saamien tietojen mukaan 38 sairaalaa ja 149 klinikkaa on joko vaurioitunut tai tuhoutunut, mikä vaikeuttaa terveyspalvelujen saantia.

Lähteet: Reuters