Homovastaiset venäläisaktivistit haastavat Madonnan

Madonna piti Pietarin keikallaan pitkän puheen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Ulkomaat

Yhdysvaltalainen poptähti Madonna on aiheuttanut vihaisia reaktioita Venäjällä ilmaistuaan tukea homoseksuaaleille.

Madonnan kannanotto on aiheuttanut vastustusta muun muassa Pietarin viranomaisten keskuudessa. Pietarissa on voimassa laki, joka kieltää "homopropagandan" levittämisen. Nyt ryhmä vanäläisiä homovastaisia aktivisteja on ilmoittanut haastavansa Madonnan oikeuteen ja vaativansa häneltä 10 miljoonaa euroa.

Aktivistit sanovat laulajan loukanneen heidän tunteitaan seksuaalivähemmistöjä puolustaessaan ja heidän mukaansa Madonna on myös rikkonut Pietarin lakia.

-Ehkä kaikki eivät näe yhteyttä, mutta kenties Madonnan konsertin jälkeen joku poika voi tulla homoksi ja joku tyttö lesboksi. Sen seurauksena syntyy vähemmän lapsia ja tämä iso maa ei enää pysty puolustamaan rajojaan, vuodattaa aktivisti Alexei Kolotkov mukaan.

Kymmenen aktivistin ryhmä jätti perjantaina Pietarin oikeuslaitokselle kanteen Madonnan puheesta. Aktivistit kertovat, että jos he voittavat jutun, korvausrahat annetaan orpokodeille.

Venäjällä homoseksuaalisuus on ollut laillista vuodesta 1993, mutta asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat paljolti vanhoillisia.

Moskovassa homoseksuaalisten oikeudet saivat kolauksen, kun valitustuomioistuin päätti pitää voimassa alemman oikeusasteen päätöksen seksuaalivähemmistöjen marsseista. Päätöksen mukaan viranomaiset ovat toimineet laillisesti kieltäessään seksuaalivähemmistöjen hakemuksen saada pitää marssi joka vuosi seuraavan sadan vuoden ajan. Käytännössä Moskova siis kieltää täysin marssit, arvioi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Yritykset pitää kulkueita kaupungissa ovat usein päättyneet levottomuuksiin ja yhteenottoihin homoseksuaalien vastustajien kanssa.

Lähteet: Reuters, BBC