1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lakkoilleet ahtaajat palasivat töihin Oulussa

Lakon taustalla olivat satamaan asennetut valvontakamerat. Työnantajan mukaan niitä käytetään yritysturvallisuuden tason parantamiseen, ei salakatseluun.

Kotimaan uutiset
Laivaa lastataan Oulun satamassa
Yle

Eilen perjantaina lakkoon menneet ahtaajat ovat palanneet töihin Oulun Oritkarin satamassa. Lakkoon meni perjantaiaamuna noin 70 ahtaajaa. He palasivat työpaikalle suunnitellusti tänään lauantaina aamukuudelta. Mielenilmauksen syynä olivat satamaan asennetut valvontakamerat.

Pääluottamusmies Pauli Keräsen mukaan kamerat ja niihin liitetyt tarkkailumonitorit loukkaavat työntekijöiden yksityisyyttä, ja myös salakatselun perusteet ovat olemassa. Uusia mielenilmauksia ei kuitenkaan ole toistaiseksi suunnitteillla.

- Näillä mennään, katsotaan mitä se tuo tullessaan. Uusia toimia ei ole ollut suunnitteilla, Keränen toteaa.

Logistiikkayhtiö Herman Andersson pitää lakkoa laittomana. Yhtiön toimitusjohtaja Jari Rantamaulan mukaan kameroista ei aiota luopua, vaan samaan tapaan toimitaan jatkossakin.

- Mitään sovitteluja ei ole ollut käynnissä. Jos työntekijät reagoivat tällä tavalla, se on heidän asiansa. He kävivät levähtämässä yhden päivän, Rantamaula kuvaa.

Rantamaulan mukaan kameroita käytetään yritysturvallisuuden tason parantamiseen. Turvallisuutta kohentamalla Herman Anderson tavoittelee AEO-sertifikaattia.

- Sertifikaatin myötä on valvottava kaikia kulkuteitä, ja turvallisuutta pitää lisätä edelleen. En kuitenkaan usko, että kameroita hankitaan enää lisää.

- Työntekijät ovat kääntäneet kamerat salakatseluksi. Kävimme kuitenkin asian keväällä läpi ja varmistimme, että noudatamme lakia tässä asiassa myös yksityisyyden suojan suhteen, Rantamaula kertoo.

Lue seuraavaksi